Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, l-a calificat drept „un intelectual curajos” pe noul ministru al Educației, Daniel David, într-un recent podcast Cluj24.ro, dar în același timp, el l-a prezentat pe demnitar prin prisma opoziției tradiționaliști-progresiști. Pop – care, asemenea lui David, a fost rector al Universității Babeș-Bolyai – s-a plasat în tabăra tradiționalismului, pe când pe David l-a prezentat a fi „crescut în altă școală decât a mea”, după care a continuat să se refere la „școala nouă progresistă”. În același dialog, el a criticat această tendință „progresistă” prin prisma scuzelor oferite de „un șef de stat” pentru greșeli din trecut, atitudine despre care președintele Academiei spune că „prostie mai mare nu există”, conform gazetadecluj.ro.
În cadrul interviului, publicat pe 31 decembrie 2024, Ioan Aurel Pop a spus că înțelege condamnarea unor lucruri din trecut, dar că scuzele „unui șef de stat de astăzi, nu îl numesc” pentru greșelile înaintașilor sunt „o imensă prostie”. El a plasat astfel de scuze în curentul progresist: „Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea primitivă (…)”
Amintim că fostul președinte Traian Băsescu, atunci când, în 2006, a condamnat comunismul, a exprimat și scuze în numele statului român: „În numele statului român, cer scuze celor care au suferit, familiilor lor, tuturor celor care, într-un fel sau altul, și-au văzut destinele ruinate de abuzurile dictaturii.”
Ioan Aurel Pop este, din 2018, președinte al Academiei Române. Din 2012 a fost rector al Universității Babeș-Bolyai, timp în care l-a avut ca prorector, din 2016, pe Daniel David. Acesta i-a succedat ca rector al UBB din 2020, fiind reales pentru al doilea mandat la începutul anului trecut, înainte să fie desemnat ministru al Educației în decembrie.
În interviul pentru Cluj24.ro, Ioan Aurel Pop face o serie de comentarii despre concepte precum naționalismul și, în context, face trimitere la psihologia popoarelor, indicând faptul că și Daniel David „are chiar o lucrare despre psihologia poporului român”. El comentează că numirea lui Daniel David este „un act normal, într-o societate normală”, dar continuă prin a sublinia diferențele de gândire dintre el și demnitar, făcând trimitere la „noua școală progresistă”: „el e un intelectual curajos crescut în altă școală decât a mea. Cu concepția că lumea trebuie evaluata în dinamica sa și trebuie schimbată, iar tradiția trebuie un pic abandonată când e cazul. Eu mă leg mult mai mult de tradiție (.…) Ei, cei din școala nouă progresistă, judecă trecutul după valorile noastre de astăzi.”
În același interviu, în care Ioan Aurel Pop vorbește pe larg despre modul său de a trata trecutul, ca istoric, academicianul folosește termeni duri pentru a comenta elemente care, potrivit moderatorului, ar ține de „cancel culture”. El afirmă că, în timp ce condamnarea unor orori ale trecutului la nivelul unui șef de stat este normală, scuzele nu ar fi. A cere scuze este „o imensă prostie”, a apreciat Pop, fără să dea exemplul lui Traian Băsescu sau al altcuiva, menționând însă „un șef de stat de astăzi, nu îl numesc”.
Președintele Academiei Române a asociat această atitudine cu practica de învinovățire a rudelor pentru faptele cuiva, în comunism. Și a apreciat că este o atitudine „primitivă” a progresismului: „Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea primitivă (…)”
Ioan Aurel Pop, pe larg în interviul acordat Cluj24.ro:
De la Min. 10.30:
„Ioan Aurel Pop: (…) Psihologia popoarelor este un lucru dificil. Un coleg al meu, care acum e ministru de câtva timp, Daniel David, are chiar o lucrare despre psihologia poporului român, în linia unei tradiții de la Drăghicescu și Rădulescu-Motru și alții care au încercat să definească națiunea.
Realizator: Dar cum apreciați că a acceptat să devină ministrul Educației? UBB a dat de la Emil Boc, Mircea Miclea, Andrei Marga – chiar primul dintre rectorii UBB care…
Ioan Aurel Pop: Și cel mai, de la noi, lumea îl uită: profesorul Liviu Maior, care a fost singurul dintre toți cu patru ani ca ministru al Educației. Ceilalți, inclusiv doamna Andronescu, care pare eternă ca timpul, au avut mai multe și nu au putut face nimic.
Apreciez [numirea lui] Daniel David ca un act normal, într-o societate normală, el e un intelectual curajos crescut în altă școală decât a mea. Cu concepția că lumea trebuie evaluata în dinamica sa și trebuie schimbată, iar tradiția trebuie un pic abandonată când e cazul. Eu mă leg mult mai mult de tradiție, fiindcă pe toți ăștia pe care vi-am înșirat eu, de la Cantemir până la Iorga, îi consider niște oameni excepționali. Și eu n-aș îndrăzni să le contest concepțiile, pentru că am ajuns la izvoarele pe care le-au studiat ei și mi-am dat seama de ce au avut aceste concepții care s-au potrivit în epocă. Ei, cei din școala nouă progresistă, judecă trecutul după valorile noastre de astăzi.
(….)
De la min. 22:
Moderator: (…) Sunt unii acum care spun să ne cerem scuze, să restituie atunci și englezii, și olandezii, să restituie acelor națiuni…
Ioan Aurel Pop: E o imensă prostie. Comuniștii ziceau că tata este vinovat pentru greșelile bunicului. Sau că eu aș putea fi vinovat de așa-numitele greșeli ale tatei. Sau tata de prostiile mele după ce am ajuns eu major. Prostie mai mare nu există…
Moderator: Cu afirmația aceasta dărâmați tot cancel culture, tot progresismul…
Ioan Aurel Pop: Nu am înțeles absolut niciodată de ce un șef de stat de astăzi, nu îl numesc, trebuie să-și ceară scuze pentru ceea ce au făcut înaintașii cu două trei generații în urmă. Da, un șef de stat de astăzi, dacă în istoria acelui stat au fost episoade de Holocaust, cum este cazul României, trebuie să condamne, să se delimiteze, să arate că ceea ce a fost atunci a fost rău. Dar nu să ne considerăm noi urmașii de azi vinovați pentru ceea ce au făcut înaintașii. Ceea ce se petrece astăzi sub masca progresismului, neo-marxismului este ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea primitivă (…)”, potrivit gazetadecluj.ro.
Sugi lula si tu si progresistul tau ,o facatura de profesor !!!
asta ar fi bun de presedinte, eu l-as vota
Si eu l-as vota.
Daca asa arata progresismul, e clar…
Urâm progresiștii, nu-i așa? Dar ne place progresul! Chiar acum folosim „roadele” lui. Un tel, un laptop , calculator s.a. Dar haterii tot hateri. E in trend .
Gresesti cand atribui „progresismului” progresul tehnologic. Din contra, „progresistii” militeaza pentru abandonarea tehnologiei.
Nu poate exista niciun progres in „progresismul” de astazi. Ei se autointituleaza „progresisti” pentru a pacali lumea.
Poti progresa prin „cancel culture”?
Poti progresa prin legitimarea cu forta a tuturor viciilor posibile?
Poti progresa prin inlocuirea invatamantului cu educatia, deci prin transformarea scolii intr-un centru de indoctrinare?