Prima pagină » Eveniment-Social » Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, despre titlul de Doctor Honoris Causa: „Mă onorează, mă înalță sufletește” – GALERIE FOTO/VIDEO

Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, despre titlul de Doctor Honoris Causa: „Mă onorează, mă înalță sufletește” – GALERIE FOTO/VIDEO

12 mai 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Festivitatea de decernare a titlului a avut loc ieri, 11.05.2023, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași

Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop a făcut trimitere, în timpul festivității de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, la istoria medievală a Transilvaniei, dar și la viitor, având în vedere situația politică actuală.

„Întrebați un istoric care se ocupă de trecut, să vă răspundă în legătură cu viitorul. Istoricii, chiar dacă se descurcă bine la trecut, nu pot ghici viitorul. Viitorul este apanajul divinității. Grav este că statul românesc numit Moldova este în această vecinătate și într-o amenințare directă.

Mă tem că România nu poate, nu știe, nu are mijloacele necesare să apere acest stat. Avem obligația să-i apărăm și pe ei. Prieteni în politică nu prea există, poate doar interese. Noi nu suntem o mare putere și, din câte știu, din istorie, niciodată o putere mică nu a biruit singură, doar aliată cu o altă putere”, a precizat acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost prezent la UMF Iași pentru decernarea titlului Doctor Honoris Causa. Acesta și-a exprimat bucuria primirii acestui titlu onorific în modul său caracteristic.

„Sunt onorat de gândul bun al Senatului, de a-mi oferi acest titlu care mă înalță cumva sufletește, mă onorează. Eu consider că UMF Iași este una prestigioasă și, cum spuneam, așa cum eu mă străduiesc să vindem suflete, ei se străduiesc să vindece trupuri. Împreună, vindecând și sufletul, și trupul, vom reuși să ne facem datoria în societatea aceasta complicată”, a menționat acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

Activitate impresionantă

Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna“ din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“.

Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze, în original, izvoarele istoriei medievale. A desfășurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferențiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României.

Începând cu anul 2002, este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități. În perioada 1992-2018 a fost cercetător științific și director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Fundației Culturale Române (ulterior Institutul Cultural Român), integrat, din 2007, filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române.

În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, pentru ca în 2010 să ocupe funcția de membru titular, iar din 2018 este președintele Academiei Române. Din 2020 este președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Rezultatele cercetărilor acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop au fost materializate într-un număr impresionant de publicații, peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, dar și peste 500 de studii, articole, recenzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024