Prima pagină » Titlurile zilei » Președinta medicilor de familie din Iași acuză autoritățile pentru discriminare! Medicul Anca Deleanu: „Este o situație extrem de gravă”
Președinta medicilor de familie din Iași acuză autoritățile pentru discriminare! Medicul Anca Deleanu:

Președinta medicilor de familie din Iași acuză autoritățile pentru discriminare! Medicul Anca Deleanu: „Este o situație extrem de gravă”

01 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Titlurile zilei

Președinta Societății Medicilor de Familie Iași face acuzații dure la adresa autorităților. Medicul Anca Deleanu a făcut numeroase sesizări care cer reglementarea situațiilor cu care se confruntă pe perioada pandemiei, dar nimeni nu a luat nicio măsură. După aproape două luni de la începerea pandemiei, aceștia afirmă că autoritățile susțin numai specialiștii din spitale și se plâng că nu au materiale de protecție, nu au concedii, nu sunt respectați și nu sunt ascultați. Mai mult decât atât, muncesc mai mult ca niciodată pentru a ține spitalele goale

Președinta SMF Iași, dr. Anca Deleanu, face acuzații grave la adresa guvernanților. Medicii de familie susțin faptul că nu sunt respectați, nu sunt apreciați și nu sunt susținuți la fel ca celelalte cadre medicale din sistem. În timp ce angajații spitalelor lucrează în ture, alții și-au luat deja concedii și multora li s-a diminuat cu mult volumul de muncă, medicii de familie se simt mai solicitați ca niciodată. Aceștia susțin că din data de 16 martie, când s-a dat prima ordonanță de urgență, nu au mai avut nicio zi de liniște. Mai mult decât atât, lucrează de luni până duminică, 24 de ore din 24, fără odihnă, fără echipamente de protecție. Totodată, acuzațiile de malpraxis îi pândesc la ușă și asta pentru că dau consultații prin telefon fără a vedea bolnavul. Diagnosticul se pune, practic, după descrierile făcute de pacient. Se simt luați în râs cu 110 măști de protecție pe care le-au primit de la stat și susțin că niciodată nu s-au simțit mai marginalizați ca până acum.

Muncesc 24 de ore din 24, 7 zile din 7

Perioada de pandemie scoate la iveală vechi frustrări ale specialiștilor din medicina de familie. Sute de medici și-au adunat forțele și își strigă durerea. Aceștia susțin că nu sunt apreciați de autorități, că toată lumea discută despre contribuția spitalelor în lupta cu coronavirus, dar nimeni nu discută despre ei, cei care sunt la fel de expuși ca specialiștii din spital.

„Suntem extrem de revoltați și îmi asum tot ceea ce urmează să spun. Nouă, medicilor de familie, ne este extrem de greu. Nu ne susține nimeni, nu ne apreciază nimeni. De pe data de 16 martie, când s-a dat prima Ordonanță de Urgență, noi nu am avut o zi, o oră de liniște. Primim apeluri telefonice de la pacienți încontinuu. Nimeni nu se gândește și la medicii de familie la fel ca la medicii din spital. Ei de ce au dreptul să muncească mai puțin, să primească concedii plătite, să-și ia zile libere plătite, iar noi nu? Noi suntem la fel de expuși ca ei sau poate chiar mai expuși, și asta pentru că nu avem costume de protecție. Dacă ne luăm o zi liberă, ne pierdem pacienții. Cine ne asigură supraviețuirea în astfel de condiții? Este o situație extrem de gravă!”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași.

Numai 100 de măști pentru sute de medici de familie

O sută de măști de unică folosință și zece măști cu protecție SPF. Atât au primit medicii de familie de la Guvern. Această situație îi intrigă pe specialiști. Totodată, aceștia susțin că celelalte materiale utile în protecția personalului medical, dar și pentru dezinfectare sunt suportate din fondurile proprii, de multe ori insuficiente.

„Am colegi de breaslă care au 1.000, 1.500 de pacienți. Aceștia sunt nevoiți să-și plătească contribuțiile la stat, spațiul închiriat pentru cabinet, salariații și utilitățile. În această perioadă au ajuns la limită cu banii. Noi trebuie să ne procurăm dezinfectante și tot ceea ce ține de protecție. Am primit 110 măști de la Guvern, măști care se epuizează imediat. Noi suntem extrem de expuși. În cabinet intră cine vrea, nu știm niciodată cine este infectat și cine nu. Mai mult decât atât, în cabinetele noastre nu ne permitem să facem circuit pentru pacienții suspecți. Mulți dintre medicii de familie din județ au peste 60 de ani, deci practic sunt extrem de vulnerabili. La ei cine se gândește?”, adaugă medicul ieșean.

„De ce angajații din spitale au libere plătite și noi nu?”

O altă durere pe care o au medicii de familie în această perioadă este legată de faptul că statul oferă posibilitatea specialiștilor din spitale să lucreze într-un program mai relaxant, dar lor nu. Aceștia sunt nevoiți să muncească continuu pentru a nu-și pierde pacienții.

„La spitale, angajații merg la serviciu prin rotație. În perioada pandemiei sunt ambulatorii închise. Mulți angajați stau acasă și sunt plătiți, alții și-au luat concedii medicale. Iată că noi nu avem valoare contractuală și suntem nevoiți să muncim încontinuu. Am făcut o multitudine de scrisori deschise către autorități, dar se pare că nimeni nu ne ia în seamă. Din zece Ordonanțe de Urgență care s-au dat până acum, în nici măcar una nu au fost menționați medicii de familie. Puțini înțeleg că noi suntem, de fapt, medicii la care cetățenii apelează cel mai frecvent. Noi suntem responsabili de triajul pacienților cu COVID-19. Se spunea că medicii de familie dorm pe lista cu numele pacienților. Noi răspundem la telefon, dăm consultații, dăm rețete, consiliem pacienții care au atacuri de panică. La spital ajung acum doar urgențele. Dar se întreabă cineva ce s-a întâmplat cu restul pacienților? Ei apelează la medicii de familie”, mai spune dr. Anca Deleanu.

„Malpraxisul ne pândește la colț”

Medicii de familie se tem că ar putea fi acuzați de malpraxis după terminarea perioadei de pandemie și asta pentru că, din cauza condițiilor actuale, nu pot vedea pacientul înainte de a-i prescrie medicamentația. În cazul în care se va întâmpla acestu lucru, cine va fi responsabil? Ei, că s-au adaptat la ceea ce se întâmplă așa cum s-a putut, sau statul, care nu le-a asigurat o schemă de consultație telefonică?

„Prin consultațiile telefonice ne supunem unor riscuri extraordinar de mari. Malpraxisul ne pândește la colț. Eu nu văd pacientul, nu pot face anamneza. Îi dau practic o rețetă, un tratament, după ceea ce-mi descrie el telefonic. Nu am primit niciun ghid de consultație medicală, o schemă pe care să o respect. Totodată, nimeni nu ne întreabă nimic, nu ne cere părerea, nimeni nu vorbește de meritele noastre și nimeni nu se gândește la noi. Suntem 457 de medici contractanți în județ, care ne confruntăm cu aceeași situație, facem investiții fizice, psihice și materiale și nimeni nu discută despre noi”, adaugă medicul Anca Deleanu.

Își pierd pacienții dacă nu răspund la telefon

Medicii de familie sunt pe muchie de cuțit. Dacă se întâmplă să nu poată răspunde la telefon o oră, două, pacienții se transferă la alți medici. Acest aspect îi obligă pe specialiști să muncească non-stop. Pacienții nu mai țin cont de niciun program.

„Se aduc mulțumiri tuturor celor din spitale, care primesc un venit sigur lunar, indiferent de câți pacienți tratează sau consultă. Noi ne putem pierde pacienții într-o secundă. Dacă nu răspundem la telefon, aceștia se vor transfera la alți medici de familie. Ne dorim o legislație clară, să ne fie garantat și nouă un venit, un confort material, să fim antrenați cerându-ni-se opinia și simțindu-ne apreciați. Să nu uităm că noi suntem primii prin mâna cărora intră pacienții”, încheie dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *