Prima pagină » Economic Local » Preparatele care fac senzație la nunțile din Iași! Vittelo tonato, vedeta din farfurie. Un meniu ajunge și la 600 de lei

Preparatele care fac senzație la nunțile din Iași! Vittelo tonato, vedeta din farfurie. Un meniu ajunge și la 600 de lei

30 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Preparatele care fac senzație la nunțile din Iași, în anul 2022, sunt cele din bucătăria mediteraneeană. Bucătarii susțin că tot mai mulți vor mai puțină mâncare tradițională și mai multe preparate mediteraneene

Nunțile din Iași cu mâncare tradițională sunt tot mai puține. Mirii care fac anul acesta petrecerea de nuntă aleg mâncare cu specific mediteraneean. Aceștia vor să fie un eveniment memorabil, de aceea și mâncarea trebuie să fie pe măsură, spun bucătarii din Iași. Prețurile pentru un meniu sunt cuprinse între 300 și 600 de lei, pentru o persoană.

„Cei care vor meniul mediteraneean au antreuri cu fructe de mare, caracatiță, creveți, vittelo tonato (n.r. – unul dintre preparatele celebre ale bucătăriei italiene, cu carne de vițel rece, feliată, acoperită cu sos cremos, de tip maioneză, aromatizat cu ton). La felurile principale se cere mușchi sau antricot de vită, piept de rață, piureuri de legume. Anul acesta, la nunți, au fost și bufeturi cu tot felul de brânzeturi, prosciutto. Unele persoane consumă curcan și de aceea preparatele conțin carne de curcan. De exemplu, la sarmale folosim, mai nou, piept de rață sau de curcan”, spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Preparatele care fac senzație la nunțile din Iași sunt cele cu specific mediteraneean

Trendul culinar de la nunțile din Iași s-a schimbat, în ultimii ani, și pentru că invitații sunt de diferite naționalități s-au încercat și bucătăriile internaționale, mirii dorind să mulțumească pe toată lumea.

„Noi avem o echipă foarte bună de bucătari care pregătesc preparatele la nunți. Discutăm cu mirii înainte de eveniment și încercăm să aflăm ce invitați vor veni pentru a ști ce sfaturi să le oferim, pentru că ne dorim ca toți invitații să fie mulțumiți de preparate. Am avut nunți cu preparate mediteraneene, cu specific tradițional, în continuare cerându-se aceste preparate”, susține Anca Suciu, fondator restaurant City View.

Bucătarii mai spun că meniurile tradiționale sunt alese, de cele mai multe ori, de către mirii care muncesc în străinătate și fac nunțile în Iași.

„De obicei, mirii care muncesc în străinătate și fac nunta aici vor sarmale și purceluș la proțap. Adică vor ceva tradițional, pentru că, astfel, toată lumea este mulțumită. La antreuri sunt produse combinate, tradiționale, cu tot felul de bruschete. S-au schimbat preferințele culinare ale mirilor, în ultimii ani”, mai spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Ieșenii plătesc mai mult pentru nunțile organizate în anul 2022.

Mirii din Iași pot face nunțile și în post

Mirii pot face nunțile, în acest an, și în zilele de post, beneficiind de o nouă decizie luată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. S-a ajuns în această situație în condițiile în care, în ultimii 2 ani, nunțile au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, fiecare cuplu care vrea să se căsătorească face o cerere pentru obținerea unei dispense. Ea se acordă individual, în funcție de fiecare situație particulară, cu argumente care să susțină aprobarea acestei dispense din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pentru că multe nunți s-au amânat între 2020 și 2021, anul acesta sălile pentru evenimente sunt aproape complet ocupate, iar disponibilitatea în interiorul lor este limitată. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație pentru acordarea dispenselor.

Mitropolia a dat dispensă doar pentru anul 2022 cuplurilor care vor să se căsătorească, iar aceasta numai în anumite condiții.

Comentarii
  • Turcul si pistolul

    Stati un pic , ca acusi va inchid iarasi restaurantele si o sa vindeti vitello tonato la colt, la bancuta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *