Prima pagină » International » Premiul Nobel pentru medicină se acordă descoperirii hepatitei C. Iată cei trei laureați

Premiul Nobel pentru medicină se acordă descoperirii hepatitei C. Iată cei trei laureați

05 oct. 2020, 14:01,
George Cristian în International

Trei oameni de știință care au descoperit virusul hepatitei C au câștigat Premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie din 2020. Câștigătorii sunt omul de știință britanic Michael Houghton și cercetătorii americani Harvey Alter și Charles Rice.

Comitetul pentru Premiul Nobel a declarat că descoperirile lor în cele din urmă „au salvat milioane de vieți”. Virusul este o cauză comună a cancerului de ficat și un motiv major pentru care oamenii au nevoie de un transplant de ficat.

Exista o îngrijorare imensă că persoanele care primesc sânge donat primeau hepatită cronică

În anii 1960, exista o îngrijorare imensă că persoanele care primesc sânge donat primeau hepatită cronică (inflamație hepatică) de la o boală misterioasă necunoscută.

Comitetul Premiului Nobel a declarat că o transfuzie de sânge la acea vreme era ca „ruleta rusească”.

Testele de sânge foarte sensibile înseamnă că astfel de cazuri au fost eliminate acum în multe părți ale lumii și au fost dezvoltate și medicamente antivirale eficiente.

„Pentru prima dată în istorie, boala poate fi acum vindecată, crescând speranța de a eradica virusul hepatitei C din lume”, a declarat comitetul pentru premii.

Cu toate acestea, virusul încă infectează 70 de milioane de oameni pe an și ucide în jur de 400.000.

Criminalul misterios

Viruşii Hepatita A și Hepatita B au fost descoperiți la mijlocul anilor 1960. Dar Prof. Harvey Alter, în timp ce studia pacienții cu transfuzie la Institutele Naționale de Sănătate din SUA, a arătat că există un alt mister, infecție la locul de muncă.

Pacienții se îmbolnăveau încă după ce au primit sânge donat. El a arătat că administrarea de sânge de la pacienții infectați cimpanzeilor i-a determinat pe aceștia să dezvolte boala.

Misterioasă boală a devenit cunoscută sub numele de hepatită „non-A, non-B”, iar vânătoarea pentru a afla cât mai multe detalii despre aceasta a început. Prof. Michael Houghton, aflat la firma farmaceutică Chiron, a reușit să izoleze secvența genetică a virusului. Acest lucru a arătat că este un tip de flavivirus și a fost numit Hepatită C. Și prof. Charles Rice, în timp ce se afla la Universitatea Washington din St. Louis, a pus ultimele atingeri. El a injectat un virus Hepatită C modificat genetic în ficatul cimpanzeilor și a arătat că acest lucru ar putea duce la hepatită. Prof. Thomas Perlmann, secretarul general al Adunării Nobel, a spus că nu poate ajunge la profesorii Alter și Rice decât doar prin intermediul canalelor de știri:

„Cu siguranță nu stăteau lângă telefon pentru că i-am sunat de câteva ori înainte fără niciun răspuns.

„Dar odată ce am ajuns la ei, au fost extrem de surprinși și au fost cu adevărat fericiți și aproape fără cuvinte, așa că a fost foarte distractiv să vorbesc cu ei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 noiembrie 2024
13 noiembrie 2024