Slovenia este în plin proces de tranziţie pentru a prelua președinția Consiliului European. Totuşi, premierul consideră că impunerea de către Occident a unor valori ” imaginare” poate duce la prăbușirea blocului comunitar. Altfel spus, Janez Jansa și Slovenia este unul dintre puţinii aliaţi ai Ungariei care a interzis propaganda homosexuală în şcoli.
Vă aducem aminte faptul că Ungaria a făcut obiectul unor controverse la nivel european şi a generat reacţii dure după ce a interzis orice fel de propagandă homosexuală în şcoli.
Uniunea Europeană s-a putea destrăma dacă Occidentul va impune opinii liberale
Într-o poziţionare oficială, premierul Sloveniei a tras un semnal de alarmă spunând că Uniunea Europeană este în pericol de a se destrăma dacă Occidentul continuă să îşi impună opiniile liberale asupra Europei Centrale
„Există diferenţe care trebuie luate în considerare şi respectate şi cred că există o diviziune clară între competenţele naţionale şi cele europene”, a afirmat premierul sloven.
Standardele duble ar putea să cauzeze o prăbuşire a blocului comunitar. Premierul a dat exemplu şi situaţia Iugoslaviei care s-a prăbuşit în momentul în care s-au aplicat mai multe standarde.
„Nu judeci o persoană pe baza valorilor imaginare europene. Se folosesc standarde duble, cred că acesta este cel mai rapid drum spre prăbușire. Cu până la 30 de ani în urmă, Slovenia trăia în fosta Iugoslavie și se presupunea că era federală. Erau cinci sau șase națiuni, trei religii, șase republici, două provincii autonome și țara s-a destrămat din diferite motive, dar ultimul cui în sicriu a fost atunci când unii oameni au început să folosească criterii speciale pentru ei înșiși, aplicând standarde duble. UE fără Europa centrală nu este o uniune europeană – va fi doar o formă fără fond și ar trebui să fim conștienți de aceasta”, a mai spus el.
De unde a pornit scandalul în Ungaria
Uniunea Europeană trece prin mai multe controverese după ce Ungaria a decis ca să interzică propaganda homosexuală în şcoli, la televiziuni sau în massmedia. Altfel spus, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene l-a avertizat pe Viktor Orban despre faptul că încalca drepturile oamenilor şi că Uniunea Europeană îşi va apăra valorile şi va acţiona împotriva legii din Ungaria:
„Această nouă lege din Ungaria este clar discriminatorie şi, aşa cum se întâmplă într-o democraţie, vom lupta împotrivă, folosind instrumente juridice” aflate la dispoziţia noastră, a spus ea într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, Slovenia a fost printre puţinele tari care l-au susţinut pe Viktor Orban în acest scandal. Altfel spus, Ungariei i s-a cerut să părăsească Uniunea Europeană. Cel mai vocal în acest sens a fost prim-ministrul olandez Mark Rutte.
O altă controversă iscată la nivel european este Raportul Mâţici care a fost votat de curând. Raportul prevede faptul că bărbaţii au voie şi dreptul să nască.