Prima pagină » International » Premierul Rusiei i-a trimis o scrisoare guvernului suedez. Moscova și Gazprom cer să participe la ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream
Premierul Rusiei i-a trimis o scrisoare guvernului suedez. Moscova și Gazprom cer să participe la ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream

Premierul Rusiei i-a trimis o scrisoare guvernului suedez. Moscova și Gazprom cer să participe la ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream

07 oct. 2022, 22:01,
BZI.ro, în International

Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, i-a trimis o scrisoare guvernului suedez prin care solicită includerea autorităţilor ruse în ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat vineri Ministerul de Externe suedez, potrivit Reuters, anunță Agerpres.

O investigaţie a autorităţilor suedeze la locurile avariilor de pe conductele Nord Stream a descoperit dovezi ale unor detonări, iar procurorii bănuiesc că a avut loc un act de sabotaj.

„La 6 octombrie, s-a primit o scrisoare de la prim-ministrul rus Mihail Mişustin către prim-ministrul Magdalena Andersson, prin care se cerea ca autorităţile ruse şi compania Gazprom să fie implicate în investigaţia suedeză”, a explicat diplomaţia de la Stockholm într-un e-mail.

Suedia a respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia să ia parte la anchetă

Anterior, Suedia a respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia să ia parte la anchetă.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova va insista pe o ”investigaţie deschisă şi cuprinzătoare” care include oficialităţi ruse şi Gazprom.

„A nu permite proprietarului (conductelor) să asiste la investigaţie înseamnă că există ceva de ascuns”, a subliniat Zaharova.

Autorităţile investighează patru scurgeri din conductele Nord Stream 1 şi 2

Autorităţile suedeze şi daneze investighează patru scurgeri din conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia şi Germania via Marea Baltică. Două dintre incidente au avut loc în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte două în cea a Danemarcei.

Europa, care înainte se baza pe Rusia pentru aproape 40% din necesarul său de gaz, se confruntă cu o criză energetică de la începerea invaziei ruse în Ucraina (24 februarie). Conflictul din Ucraina a dus la tăieri drastice ale livrărilor de combustibil către vestul Europei.

Decizia luată de Norvegia în criza Nord Stream. Militarii intră în acțiune

Armata norvegiană a anunțat luni, 3 octombrie, că a detașat militari la principalele uzine de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat. Acțiunea are scopul de a spori securitatea unităților în urma suspiciunilor create de incidentul de la gazoductele Nord Stream de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al forțelor armate a refuzat să spună câți soldați au fost desfășurați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *