Prima pagină » Actualitate » Premierul României, primul anunț după semnarea contractelor finanțate prin PNRR – LIVE VIDEO
Premierul României, primul anunț după semnarea contractelor finanțate prin PNRR - LIVE VIDEO

Premierul României, primul anunț după semnarea contractelor finanțate prin PNRR – LIVE VIDEO

07 nov. 2022, 13:22, 1 ,
în Actualitate

Premierul României, Nicolae Ciucă, a prezidat astăzi, 7 noiembrie 2022, reuniunea Comitetului interministerial de coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienta, unde au participat şi alţi oficiali din partea Comisiei Europene, unde au fost semnate contracte finanțate prin PNRR. Anterior, prim-ministrul României a avut o vizită oficială la Bruxelles, unde a vorbit despre PNRR cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În cadrul reuniunii au fost semnate mai multe contracte finanțate prin PNRR. Cele 12 proiecte au o valoare de peste 1,4 miliarde de lei cu TVA inclus. Aceşti finanţări se adauga către alte 80 contracte de investiţii semnate deja prin componenta Valul Renovării. În total, finanţările contractate ar putea ajunge la 2,5 miliarde de lei.

Premierul României,primul anunț după semnarea unor contracte finanțate prin PNRR

După semnarea celor 12 contracte finanţate prin PNRR, Nicolae Ciuca a făcut mulţumit tuturor celor care au participat la eveniment, sublinii că şedinţa de astăzi a fost una specială.

„Am să încep prin a le mulţumi tuturor celor care au participat astăzi la şedinţa comitetului de coordonare a procesului de PNRR. Este o şedinţă specială pentru ca ea s-a desfăşurat în condiţiile în care beneficiem de prezenţa reprezentanţilor comisiei şi este un moment în care putem să facem o analiză a întregului proces care s-a desfăşurat ana în acest moment pe etapele de implementare da PNRR.

El a mai declarat că România a primit aprobarea pentru prima cerere de plată.

Până în acest moment, România a reuşit a primească aprobarea şi finanţarea pentru prima cerere de plată, alături de suma de prefinantare şi banii din prima cerere de finanţare în românia avem deja 6,35 miliarde de euro şi suntem în plin proces de pregătire a următoarei cereri de plată şi în felul acesta avem oportunitarea să discutăm direct cu membrii comisiiei prezenţi la Bucureşti”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Prim-ministru a menționat că Planul Național de Redresare și Reziliență este angajamentul guvernului român.

„Este un angajament al guvernului României să luăm toate măsurile astfel încât să ne asigurăm că până la finele anului 2026 vom implementa acest plan şi vom reuşi să atragem fondurile necesare pentru modernizarea României şi întreg capitolul de investiţii. stăzi am participat la o activitate concretă prin care am reuşit să demarăm acest proces de implementare la nivelul Ministerului Dezvoltaţii deja au fost făcuţi paşi înainte de finalizarea termenului, practic cu 6 luni înainte de finalizarea termenului asumat de PNRR”, a mai subliniat premierul României.

Totodată, el a cerut miniştrilor să găsească soluţii pentru implementarea jaloanelor necesare pentru a doua cerere de plată.

PNRR, ca un instrument de răspuns la criză

În condiţiile în care PNRR este un instrument de răspuns la criză, anumite jaloare trebuie ajustate.

„Cred că este o expresie a rezilienței Uniunii însăși capacitatea de a-și ajusta răspunsul acolo unde este absolut necesar. România consideră foarte important RePower EU, ca instrument de răspuns la criza energiei, dar și pentru asigurarea independenței strategice a Uniunii mai ales în ceea ce privește importul de energie din Rusia. Reflectarea acestuia în PNRR va trebui să aibă și un impact în ceea ce privește asigurarea capacității statelor membre de a răspunde provocărilor generate de evenimente geopolitice accelerate de la începutul acestui an”, a subliniat Ciucă.

Despre PNRR, prim-ministrul a discutat şi în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles. Atunci, s-a convenit înlocuierea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă. Acesta a avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea cu Ursula von der Leyen. În această ordine de idei, a discutat şi despre aspectul ajustării la o serie de jaloane astfel încât să fie realizabile până în 2026.

„Am prezentat că exista acea limită în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă că înlocuirea indicatorului cu altul care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale”, a declarat premierul României.

Premierul a mai subliniat că timpul rămas la dispoziţie până la finele anului 2026 obliga la o coordonare şi o asumare a tuturor reformelor şi nvestitiilor într-o linie de prioritizare a programelor iniţiate în interiori PNRR. Prioritizarea trebuie să fie făcut astfel încât banii primiţi de la UE să poată să aducă un plus economiei naţionale.

În cadrul întrevederii, au fost semnate mai multe contracte finanțate prin PNRR. Acest program vizează atât consolidarea școlilor, instituţiilor publice, spitalelor, cât şi eficientizarea energetică.

Comentarii
  • La votat poporul , cineva pe ăsta premierul Romăniei ? întreb și eu pe partea legală dacă a fost ales de popor să îl reprezinte , la fel și cu trădarea poporului prin băgarea la guvernare a psd unde tocmai poporul a votat majoritatea înpotriva acestui partid la alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`