Prima pagină » National » Premierul României, Nicolae Ciucă, despre creşterea natalităţii: „Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental”

Premierul României, Nicolae Ciucă, despre creşterea natalităţii: „Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental”

22 nov. 2022, 12:41, 1 ,
BZI.ro, în National

Marţi, 22 noiembrie 2022, prim-ministrul României Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul este preocupat de creşterea natalităţii şi caută soluţii în acest sens. El a mai menţionat că există suficiente resurse pentru implementarea unor programe speciale. În ultimii ani, rata natalității a fost mult mai mică, comparativ cu anii precedenți.

Nicolae Ciucă a participat, la Palatul Victori, la semnarea ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” de către ministrul Familiei, Gabriela Firea, şi cel al Muncii, Marius Budai.

Nicolae Ciucă, despre creşterea natalităţii

Nicolae Ciucă a menţionat ca la acest proiect s-a lucrat mult timp şi guvernul va veni cu soluţii în acest sens.

„Este un proiect la care s-a lucrat îndelung. În pachetul „Sprijin pentru România” am avut acest obiectiv şi iată că prin hotărârea iniţiată la nivelul Guvernului reuşim să trecem, practic, acel demers birocratic prin care să reuşim asigurarea implementării acestei măsuri. Se discută foarte mult şi în spaţiul public despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale legată de scăderea natalităţii. Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental şi am asumat-o în sensul în care o considerăm ca fiind răspunderea noastră să venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, ca persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilităţi prin care să asigurăm creşterea natalităţii „, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, exista resurse financiare suficiente pentru astfel de programe.

„Trebuie să ne bucurăm de faptul că avem ceea ce ne trebuie, avem resursa financiară. Am avut şi beneficiem de efectele măsurilor economice care au fost luate la nivelul Guvernului pentru că bugetul de stat să poată să dispună de resursele financiare, astfel încât să susţinem asemenea proiecte”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul României a reamintit şi alte măsuri luate de Executiv pentru sprijinirea familiilor tinere.

„Nu cu mult timp în urmă am luat decizia şi, deja, a început procesul de construcţie a creşelor. Sunt 124 de creşe, care fac parte din programul de construcţie pe întreg teritoriul ţării. Discutăm, de asemenea, de asigurarea condiţiilor pentru educaţie timpurie pentru cuplurile tinere şi, în felul acesta, este un program prin care asigurăm construcţia a 150 de centre de zi, program în valoare de 50 de milioane de euro. Şi, desigur, sunt celelalte măsuri pe care noi le-am asumat şi pe care ne asigurăm că vor fi puse în practică”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Natalitatea în România

Vă aducem aminte că anul 2019 a fost anul în care s-a înregistrat cel mai mic număr de naşteri de la decretul anti-avort inaugurat de Nicolae Ceauşescu din anul 1966. Natalitatea în România în anul 2019 a înregistrat 178 000 de nou-născuţi, potrivit statisticilor publicate oficial. A fost al doilea an consecutiv în care a fost transmisă o scădere record a acestui item. Specialiştii în domeniu au spus atunci că fără o politică prin care familiile să fie stimulate să facă copii, statul roman nu se va putea redresa declinul demografic.

În 2020, Potrivit estimărilor, natalitatea a crescut în România. Numărul copiilor nou-născuți a trecut de 200.000, cu un vârf de nașteri în perioada iulie-august 2021. În ultimele patru luni, a crescut semnificativ numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală, potrivit datelor clinicii Frames & Amca Medical. Totodată, nici celelalte clinici de specialitate nu stau rău la acest capitol.

Pe de altă parte, 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puțini ca în anul 2019.

După ce Guvernul a menționat că creșterea natalității este o problemă asumată la nivel guvernamental, rămâne de văzut ce soluții vor fi prezentate în acest sens.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *