Liniștea din coaliție ar putea lua sfârșit după ce mai multe surse politice susţin că premierul Nicolae Ciucă ar intra în conflict cu PSD. Totul va porni de la mai multe teme economice pe care liberalii și social democrații și le doresc implementate.
Cea mai importantă temă economică este cea a noului cod fiscal. PSD-iștii doresc implementarea impozitului progresiv, liberalii se opun. O altă măsură care generează controverse este supraimpozitarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri.
Premierul Nicolae Ciucă, în conflict cu PSD pe teme economice
Criză economică din România generează situații tensionate şi în coaliție. Unele surse ale jurnaliştilor stiripesurse.ro indică faptul că premierul Nicolae Ciucă va intra în conflict cu cei din PSD. Așadar, liderii liberali se întâlnesc la ora 11.00 într-o şedinţă în care, conform sursei citate, se va discuta despre măsurile economice pe care coaliția de guvernare le pregătește. Liberalii i-ar putea da un mandat lui Nicolae Ciucă să se opună unor măsuri dorite de social democrați.
Cu alte cuvinte, dacă acest lucru se va întâmpla, Nicolae Ciucă va avea mandat oficial de a se opune impozitului progresiv pe care PSD-iștii îl doresc cu ardoare. O altă măsura la care premierul s-ar putea împotrivit este suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri. Așadar, vom vedea dacă mandatul președintelui PNL va cuprinde acest lucru şi dacă da, ce se va întâmpla în coliție. Este bine de menţionat faptul că mandatul de premier al lui Ciucă se termină în 3 luni, urmând că funcția să fie preluată de PSD, conform înţelegerilor avute la constituirea alianței.
Dispute pe teme economice în coaliție
Noul cod fiscal a adus multe controverse și tensiuni în coaliție. Liberalii au altă viziune asupra taxelor, față de social democrați. Unul dintre cei mai mari susţinători a unelor măsuri de taxare a companiilor mari este Marcel Ciolacu care a arătat faptul că România nu este singurul stat care vine cu astfel de prevederi. Recent, președintele PSD a vorbit și despre impozitul progresiv spunând că măsura este de succes pe plan internaţional unde țări precum Franța sau Marea Britanie au așa ceva în legislație:
Ori intrăm într-o logică, cum este toată lumea și toate țările dezvoltate, ori încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică. Toată lumea vine mereu (şi anunţă) că vom avea o colectare mai bună. S-a îmbunătăţit colectarea şi noul şef al ANAF chiar a dat o perspectivă bună în acest moment. Există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor astfel încât să fi o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele. explica Marcel Ciolacu în urmă cu câteva săptămâni.
Este bine de menționat faptul că Guvernul încearcă să facă rost de bani pentru măsurile sociale luate în ultima perioadă, printre care acordarea de vouchere de 50 de euro, sau ajutorul de 700 de lei pentru pensionari. În asemenea condiții, vom vedea dacă Nicolae Ciucă va intra în conflict cu PSD și dacă acest conflict ar putea însemna sfârșitul coaliției dintre PNL-PSD-UDMR.