Prima pagină » Actualitate » Premierul Nicolae Ciucă transmite un mesaj ferm pe proiectele din PNRR
Premierul Nicolae Ciucă transmite un mesaj ferm pe proiectele din PNRR

Premierul Nicolae Ciucă transmite un mesaj ferm pe proiectele din PNRR

08 dec. 2021, 10:22,
în Actualitate

În şedinţa de astăzi din Guvern, premierul Nicolae Ciucă a ţinut să transmită un mesaj pentru toţi miniştrii. Acesta a afirmat că PNRR-ul și că actele normative pentru pregătirea cadrului financiar reprezintă priorităţi. De altfel, premierul a transmis că acest lucru trebuie aplicat până la finalul anului 2021.

Vă aducem aminte faptul că oficialii din Comisia Europeană au transmis faptul că în România a ajuns prima tranșă de bani ce însumează aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Nicolae Ciucă le-a transmis miniştrilor că proiectele din PNRR reprezintă o prioritate

Așadar, la începutul şedinţei de guvern premierul Nicolae Ciucă a transmis faptul că PNRR reprezintă o prioritate şi că miniştrii trebuie să pregătească actele normative privind pregătirea cadrului financiar şi gestionarea fondurilor pe care România le va primi. Actele trebuiesc pregătite până la sfârșitul anului 2021.

„Am să subliniez câteva puncte. Primul – legat de ordonanţa de urgenţă privind pregătirea cadrului financiar şi a mecanismelor de gestionare a fondurilor de care România va beneficia prin PNRR. Vom discuta toate aceste subiecte în detaliu. În plus, vreau să reţineţi că până la finele anului va trebui să aprobăm hotărârea de guvern privind operaţionalizarea comitetului instituţional de coordonare şi cea a comitetului de monitorizare a PNRR, precum şi ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului de împrumut semnat cu Comisia Europeană pentru PNRR. Toate aceste elemente reprezintă priorităţi, aşa cum am discutat la întâlnirile anterioare”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern, relatează Agerpres.

Prima tranșă de bani din PNRR a ajuns deja în România

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în România a ajuns prima tranșă din PNRR. Așadar, în țara noastră a intrat suma totală de 1,8 miliarde de euro:

„Am făcut un pas important pentru că România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat la acea vreme Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

În schimb, statul român a stabilit deja lista cu proiecte finanțate prin PNRR

Prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, România poate beneficia de 29,2 de miliarde de euro. Astfel, prin acest mare proiect, statul român ar beneficia de reforme, transformări esenţiale şi ar fi în pas cu Europa modernă

Rezultatele pe care PNRR țintește să le obțină la final vor fi, între altele:

 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.
 3.000 de (asocieri de) cabinete de asistență medicală primară dotate/dotate şi renovate, prioritizand cabinetele din mediul rural.
 26 compartimente/secții de terapie intensivă nou-născuți dotate, inclusiv cu ambulanță transport nou-născuți (pentru centrele regionale).
 30 de ambulatorii/unități medicale publice/alte structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie reabilitate/modernizate/extinse/dotate
 25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă
lista întreagă poate fi consultată aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *