Prima pagină » National » Premierul Nicolae Ciucă recunoaște că s-ar putea renegocia PNRR
Premierul Nicolae Ciucă recunoaște că s-ar putea renegocia PNRR

Premierul Nicolae Ciucă recunoaște că s-ar putea renegocia PNRR

01 feb. 2022, 11:00,
în National

Premierul Nicolae Ciucă recunoaște că s-ar putea renegocia PNRR și că a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis şi mai mulţi miniştri din Guvern pe subiectul renegocierii PNRR. Asta în condiţiile în care, recent, Florin Cîțu a declarat că acest lucru nu este posibil.

Altfel spus, Marcel Ciolacu a declarat recent că va propune în coaliție o renegociere PNRR mai ales pe subiectul pensiilor.

Premierul Nicolae Ciucă recunoaște că s-ar putea renegocia PNRR

Într-o intervenție publică, premierul Nicolae Ciucă admite faptul că a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis şi cu mai mulţi miniștri pe subiectul PNRR. Așadar, premierul a dat de înţeles că dorește o renegociere a Planului Național de Reziliență şi Rezistență.  Nicolae Ciucă a menţionat faptul că ministrul Budăi nu este de acord cu procentul din PIB alocat pentru pensii, așa cum arată în PNRR:

”La discuția pe care am avut-o cu domnul președinte și cu fiecare ministru în parte s-a discutat și subiectul pensiilor.

Este adevărat, domnul ministru a discutat și atunci, cum de altfel mi-a spus și mie, nu este de acord cu acel procent de 9,4% la pensii, ceea ce spunem și noi. Am decis să începem reforma. Nu s-a pus problema aprobării acestui subiect, a fost doar o discuție.”, a spus Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a declarat că dorește o renegociere a PNRR

În altă ordine de idei, pe lângă faptul că premierul Nicolae Ciucă recunoaște  că s-ar putea renegocia PNRR, vă aducem aminte faptul că în cursul zilei de luni, 31 ianuarie 2022, Marcel Ciolacu a declarat că va propune în coaliție o renegociere a PNRR. Liderul PSD s-a arătat nemulțumit de faptul că PIB-ul alocat pensiilor este insuficient:

”În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul ÎI care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu.

Florin Cîțu se opune unei renegocieri spunând că acest lucru nu este posibil acum

Punctele de vedere menţionate mai sus sunt în contradicție cu ceea ce a afirmat recent președintele PNL, Florin Cîțu. Acesta a afirmat faptul că în aceste momente o renegociere a PNRR este imposibilă și că nu a avut nicio discuție cu premierul Nicolae Ciucă pe acest domeniu. În altă ordine de idei, Cîțu a precizat faptul că nu cunoaște ca premierul Ciucă să fi vorbit despre acest lucru cu alți miniştri:

Nu am avut această discuție. Premierul nu mi-a spus că a avut această discuție despre PNRR. Acest contract pe care noi îl avem cu UE, nu există niciun fel de punct în care să se vorbească despre negocierea acordului. Trebuie să oprim tot, se discută și se reia procedura de la zero. Este imposibil. Nu spun că e perfect, dar e unul ambițios. Avem acolo trei reforme importante, amânate, a pensiilor, a salariilor și a sistemului de învățământ”, a declarat Florin Cîțu.

De precizat este faptul că Nicolae Ciucă își dorește o renegociere a PNRR dar în aceste momente nu este clar dacă acest lucru este și posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *