Premierul Nicolae Ciucă a răspuns în această seară, foarte pe scurt, la întrebările presei referitor la decizia Statelor Unite ale Americii de a trimite 1.000 de soldați americani pe teritoriul țării noastre, în scop de apărare în cazul izbucnirii unui atac din partea Rusiei.
„Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam. Astăzi s-a făcut anunțul formal, ca atare în perioada următoare, în conformitate cu planurile de deplasare, urmează să se stabilească la nivelul experților, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, modul în care se va desfășura activitatea. Sunt 1000 de soldați americani care sunt dislocați din Germania în România”, a declarat Ciucă, la Parlament.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că situația actuală din jurul Ucrainei „cere să consolidăm poziția de descurajare și defensivă pe Flancul Estic al NATO”. Pentru acest lucru, Kirby a anunțat că 1.000 de soldați americani vor fi repoziționați din Germania în România, în timp ce alți 2.000 urmează să fie dislocați în Europa din SUA, zilele următoare.
„Divizia 82 Aeropurtată desfășoară componente ale unei echipe de luptă ale Brigăzii de Infanterie și facilitatori cheie în Polonia, iar Corpul 18 Aeropurtat mută un cartier general capabil de forță operativă comună în Germania”, a spus el.
Pentagonul își ia măsuri de precauție
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat că, deși nu se cunosc planurile Rusiei, pentru care au masat în ultimele zile noi trupe la granița de vest a Rusiei, dar și în Belarus, instituția face tot ce este necesar în scopul apărării alianților de pe Flancul de Est.
„Cei 1.000 de militari americani trimiși în România vor fi sub comanda SUA, după o decizie bilaterală cu România. Dacă va fi nevoie, vom trimite trupe suplimentare pe Flancul estic al NATO. Trimitem aceste trupe pentru că vrem să transmitem semnalul că NATO contează pentru SUA și că angajamentul nostru pentru Articolul 5 al Tratatului NATO este neclintit, mai exact că suntem gata să ne apărăm aliații”, a transmis Purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Mai mult decât atât, președintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să trimită peste 3.000 de militari în scopul consolidării apărării aliaților europeni, în contextul tensiunilor militare dintre Rusia cu Ucraina. Coform Wall Street Journal și CNN, aproximativ 2.000 de militari americani vor fi desfășurați din SUA în Polonia și Germania, din care 1.000 de militari – din cadrul batalionului de infanterie Stryker – vor fi repoziționați din Germania în România.
Conform oficialilor citaţi, aceste desfăşurări vor fi efectuate în zilele următoare şi Pentagonul va comnunica acest lucru oficial în cursul zilei de miercuri. Aceste trupe vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât NATO nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional.
Reacția președintelui Klaus Iohannis la vestea Statelor Unite
Premierul Nicolae Ciucă nu este singurul care și-a exprimat public reacția cu privire la anunțul american. Președintele României salută decizia de astăzi al Statelor Unite ale Americii, referitor la desfășurarea, în România, a unui batalionului cu 1.000 de militari americani, care va fi prezent pe teritoriul țării noastre, începând cu această lună.
Acesta a subliniat că acțiunea americanilor este de o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.