Prima pagină » Actualitate » Premierul Nicolae Ciucă, primele reacții după anunțul lui Vladimir Putin – LIVE VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă, primele reacții după anunțul lui Vladimir Putin - LIVE VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă, primele reacții după anunțul lui Vladimir Putin – LIVE VIDEO

21 sept. 2022, 11:14,
BZI.ro, în Actualitate

Premierul României, Nicolae Ciucă, face primele declarații după ce președintele rus Vladimir Putin a făcut un anunț în această dimineață, 21 septembrie, privind o mobilizare parțială a populației Rusiei în contextul conflictului din Ucraina și a amenințat Occidentul cu armele nucleare deținute de Rusia, mai performante decât ale Vestului.

De altfel, Putin a spus că Occidentul a făcut din poporul ucrainean „carne de tun” încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea și a adăugat că „obiectivul principal” de „eliberare” a populației din regiunea Donbas „rămâne neschimbat”.

Primele reacții ale premierului Nicolae Ciucă la anunțul lui Putin

Prim-ministrul Nicolae Ciucă spune că a luat act „cu îngrijorare” de declarațiile lui Vladimir Putin și speră ca situația din Ucraina să nu escaladeze.

„Vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenetrii din UE.

Azi e ziua internațională a păcii și în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-zidelor referendumuri.

Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii duin UE. Îmi exprim speranța ca situația din zona de conflict să nu escaladeze”, spune premierul Nicolae Ciucă.

Reiterăm faptul că președintele rus Vladimir Putin, a anunțat în dimineața zilei de 21 septembrie, că a semnat un decret privind mobilizarea parțială în Rusia, iar măsurile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie. Decretul prevede măsuri suplimentare pentru îndeplinirea ordinului de apărare a statului, recruții urmând a fi obligați să urmeze o pregătire militară.

După cum a subliniat președintele rus Putin în discursul său adresat cetățenilor ruși, măsura mobilizării parțiale a fost adoptată pentru a proteja Rusia, suveranitatea, integritatea teritorială și pentru a asigura securitatea poporului rus. De altfel, președintele Rusiei a reamintit politica deschisă anti-rusă a Occidentului și dorința Washingtonului și a Bruxelles-ului de a distruge țara și a subliniat că Rusia folosește toate mijloacele disponibile pentru protecția sa.

„Estul vrea să distrugă țara. Scopul nostru este de a elibera Donbas. Vrem să eliberăm de neonaziști teritoriile Herson, Zaporojie. Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a spus președintele rus.

Liderul de la Kremlin spune că Occidentul a şantajat Rusia, dar că Rusia are multe arme cu care să răspundă.

„Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul. Am încredere în sprijinul tău”, s-a adresat Putin naţiunii.

Anunțuri ale premierului Ciucă înainte de ședința de Guvern

De asemenea, Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 21 septembrie, în ședința de guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe 2023 în luna octombrie, urmând ca în noiembrie să fie votat în Parlament.

„În acest sens, Ministerul Finanțelor în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite vor veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză și vot în Parlament”, a anunțat premierul.

Totodată au fost anunțate măsurile ce vor fi luate de Guvern pentru a face față în această iarnă la criza energetică.

„Pentru sprijinirea populației care folosește lemne am luat de asemenea decizia să identificăm măsurile care se impun astfel încât să avem pe masa guvernului nu mai târziu de finele acestei luni proiectul de act normativ. Populația să fie sprijinită.

Ministerul mediului să vină cu acea măsură pentru sprijinirea populației pentru înlocuirea becurilor cu filament cu cele cu led”, a punctat Ciucă, în ședința de Guvern.

Reiterăm faptul că premierul Nicolae Ciucă, a făcut primele declarații după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în această dimineață, 21 septembrie, o mobilizare parțială a populației din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *