Prima pagină » National » Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe secretarul general al Ministerului Energiei, după eroarea din Ordonanța privind energia
Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe secretarul general al Ministerului Energiei, după eroarea din Ordonanța privind energia

Premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe secretarul general al Ministerului Energiei, după eroarea din Ordonanța privind energia

27 ian. 2022, 22:01,
în National

Secretarul general al Ministerului Energiei, Nicolae-Radu Chiurtu a fost demis astăzi din funcția sa. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

„La data intrării în vigoare a prezentei decizii încetează exercitarea, cu caracter temporar, de către domnul Nicolae-Radu Chiurtu a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Energiei.

Domnul Nicolae-Radu Chiurtu predă lucrările și bunurile care i-au fost încredințate în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu în termen de 3 zile”, potrivit deciziei premierului Nicolae Ciucă.

Executivul s-a reunit într-o ședință online, pentru a corecta Ordonanța de Urgență care conține măsurile din domeniul energiei, la o zi după ce aceasta a fost aprobată. În cadrul ședinței au fost eliminate erorile prezente în conținutul Ordonanței, iar după ce întrunirea a fost finalizată, s-a decis demiterea lui Nicolae-Radu Chiurtu din funcție.

Conform anunţului Executivului, tema şedinţei de Guvern a fost „îndreptare eroare materială – neconcordanţă între conţinutul corpului principal şi anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul şedinţei Guvernului din 25 ianuarie 2022”.

La nivelul Anexei, OUG prezenta o eroare, care a fost corectată astăzi. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, oferit explicații greșeala.

”Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1000 mc plus max zece la suta de la 1100 la 1200 plus o abatere 10 la suta, în total 1320 mc”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului..

Ordonanţa de urgenţă privind noile preţuri plafonate la energia electrică şi gaze naturale a fost aprobată în ședința de marți a Guvernului.

Guvernul a adoptat marți OUG privind plafonarea și compensarea prețurilor pentru facturile la energie electrică și gaze naturale

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se vor plăti 0,68 de bani pentru kWhla energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

De asemenea, a fost ridicat nivelul de compensaţie „pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice”, pentru ca efectele ei să fie cât mai puțin resimțite de consumatori și de economia românească, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Amenzi pentru furnizorii de energie

Prin măsurile adoptate marți, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei, iar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de până la 400.000 de lei acelor furnizori de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege, a anunțat marți, la finalul ședinței de guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Până acum, ANPC putea acorda amenzi de cel mult 50.000 de lei.

Oficialul a declarat că furnizorii de energie au obligația să refacă toate facturile care au fost emise fără luarea în calcul a plafonării şi compensării.

Judecata soților Ceaușescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`