Prima pagină » Actualitate » Premierul Nicolae Ciucă îi va cere demisia lui Florin Roman, după ce ministrul a fost acuzat de plagiat – SURSE
Premierul Nicolae Ciucă îi va cere demisia lui Florin Roman, după ce ministrul a fost acuzat de plagiat - SURSE

Premierul Nicolae Ciucă îi va cere demisia lui Florin Roman, după ce ministrul a fost acuzat de plagiat – SURSE

15 dec. 2021, 13:46,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, i-a cerut ministrului Inovării, Cercetării şi Digitalizării, Florin Roman, să își „clarifice situația” după ce a fost acuzat că a plagiat lucrarea de disertație. În cazul în care nu va reuşi să facă acest lucru atunci ar trebui să demisioneze, spun unele surse din Guvern.

„Ciucă i-a cerut lui Roman să își clarifice situația. Nicio soluție nu e exclusă. Roman i-a zis premierului că își va clarifica, inclusiv instituţional, situația. Nu s-a discutat în partid acuzația de plagiat, au discutat doar ei doi. Roman i-a zis lui Ciucă că nu a plagiat, ci erau elemente de definiție pe care le-a inserat în textul asupra căruia planează suspiciunile. Ciucă spune că dacă Roman nu își lămurește situația, atunci o demisie e cea mai onorabilă”, spun sursele citate.

Florin Roman este acuzat de plagiat. Ce spune ministrul Digitalizării despre acest scandal

Reamintim faptul că Florin Roman, ministrul Cercetării, este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de disertaţie. Libertatea a scris ca lucrarea de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în anul 2012 are pagini copiate 100 la sută. Florin Roman a trimis redacţiei de ziar nu mai puţin de 10 pagini din lucrarea sa, însă acestea sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

După ce i s-au adus acuzaţiile, Florin Roman a publicat un mesaj pe reţeaua de socializare Facebook.

„Plagiat înseamnă să îți asumi parțial său integral o lucrare științifică ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzația de plagiat la adresa mea e nefondată. Într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților.

La finalul dizertației, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aș spune pe acest subiect, inclusiv faptul că profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanță pentru cei care și-au propus să îmi găsească nod în papură/ să susțină o campanie de denigrare a mea/ să dovedească fapte de care nu mă fac vinovat. Aceasta e ultima mea intervenție pe acest subiect. Am lucruri mult mai importante de făcut decât să răspuns la acuzații nefondate”, a scris Florin Roman, ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării.

Ministrul Digitalizării, acuzat că şi-a trecut în CV lucruri neadevărate

Mai mult decât atât, Florin Roman este acuzat că şi-a trecut în Curriculum Vitae lucruri neadevărate. Astfel, ministrul a menţionat în CV ca a absolvit cursurile de licenţă a unei facultăţi din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca. Însă, în contextul actual, rectorul UBB, Daniel David, a avut o reacţie şi a lămurit situaţia.

”Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Albă Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a explicat rectorul UBB, Daniel David.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *