Premierul Nicolae Ciucă a anunțat adoptarea primelor măsuri pentru sprijinirea economiei. Sectorul de construcții va primi aproape două miliarde de lei, bani care sunt meniți să compenseze creșterea costului materialelor și a forței de muncă.
„În acest moment putem spune că parte din aceste măsuri au fost adoptate. Vom aproba azi o OUG prin care vom aloca 1.77 de miliarde de lei pentru compensarea creșterii costului materialelor de construcții și compensarea creșterii costului cu forța de muncă. Pachetul face parte din parchetul mai mare de 5.2 miliarde iar diferența o vom asigura cu fonduri europene. Avem deja identificate liniile de finanțare și vom continua să sprijinim domeniul construcțiilor. Avem nevoie ca acest sector să își mențină capacitatea și să își asume celelalte proiecte. În tot acest ansamblu de măsuri, sunt două componente esențiale care au o singură rezultantă. Investim în economie, păstrăm locurile de muncă”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că în şedinţa Executivului urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
”Suntem în măsură, ca astăzi, să asigurăm plata drepturilor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de către personalul din invățământ. Am reușit să actualizăm plata acestor drepturi la rata curentă a inflației”, a spus Nicolae Ciucă.
Sumele necesare acordării diferenţelor de drepturi salariale stabilite prin proiectul de act normativ urmează să fie actualizate cu indicele de inflaţie şi se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, fiind plătite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se arată în nota de fundamentare.
Totodată, premierul Ciucă a anunțat alocarea a 200 de milioane de lei pentru infrastructura feroviară din Portul Constanța.
„Am identificat banii necesari și astfel prin Hotărârea de astăzi vom aloca 200 de mil. de lei pentru a putea să operaționalizăm ceea ce ani buni de zile a fost blocat de vagoanele care au zăcut efectiv pe liniile din interiorul infrastructurii feroviare din Portul Constanța și prin această măsură vom putea să mărim capacitatea tuturor activităților de transport din port”, a anunțat premierul.
De asemenea, Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea muncii în domeniul maritim.