Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj pe Twitter în care solicită ca justiţia internaţională să judece „crimele îngrozitoare” comise în Ucraina de „soldaţii ruşi”.
„Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldaţii ruşi trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională. Copiii, femeile, civilii abuzaţi şi ucişi cu sânge rece aşteaptă să li se facă dreptate”, a declarat premierul în mesajul postat pe pagina de Twitter a Guvernului.
După retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev, autoritățile ucrainene au găsit sute de civili uciși pe străzile din localitățile din jurul Capitalei.
Masacru în Bucha și Irpin
Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.
Numai în oraşul Bucha, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, au afirmat autorităţile ucrainene.
Acestea au acuzat armata rusă că a comis un „masacru” în această localitate şi „orori” în regiunile acum „eliberate de sub invadatori”, ceea ce a stârnit indignare în Europa şi în SUA, precum şi apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.
Rusia neagă acuzațiile Ucrainei
Rusia a respins acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucha din apropiere de Kiev şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis „atrocităţi” în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.
„Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a fost mesajul lui Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul #BuchaMassacre, după numele localităţii ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruşi şi unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.
Sancţiunile impuse Rusiei, cele mai mari din întreaga intorie
În opinia lui Dmitri Peskov, sancţiunile impuse Rusiei sunt un proces de neoprit care nu va face decât să accentueze acest conflict internaţional: „sunt din ce în ce mai multe ţări care, având îndoieli cu privire la fiabilitatea dolarului şi al euro, aleg să studieze variante de plată pe baza monedelor naţionale”.
Reprezentantul Kremlinului a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble nu pentru a pedepsi pe cineva, ci pentru a evita ca fondurile rezultate din vânzarea de gaz rusesc să fie din nou congelate.
„Rusia nu ameninţă pe nimeni. În realitate, Rusia nu a ameninţat niciodată pe nimeni. Dar în condiţiile unui mediu ostil şi în condiţiile unor acţiuni ostile îndreptate împotriva noastră, suntem obligaţi să reducem aceste riscuri la minimum”, a susţinut Dmitri Peskov.
De asemenea, Peskov a avertizat că Rusia va cere plată în ruble şi pentru alte alte categorii de mărfuri exportate şi a dat asigurări că „acest dans al sancţiunilor are un cost chiar pentru europeni. Şi în general, decontul îl face Washingtonul”.