Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ne aflăm spre sfârșitul pandemiei. Premierul a vorbit cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății despre prioritățile Guvernului și despre faptul că trebuiesc investiții în sistemul sanitar, în spital în infrastructură dar şi în logistică.
Totuşi, legat de pandemie, mai mulţi specialişti susţin că aceasta nu s-a terminat. Beatrice Mahler a vorbit despre acest lucru în urmă cu câteva zile.
Premierul Nicolae Ciucă, despre sfârșitul pandemiei
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, premierul Nicolae Ciucă a declarat că ne apropriem de sfârșitul pandemiei, iar acest lucru trebuie să ne ducă în punctul în care Guvernul trebuie să investească masiv în logistica medicală, în specializarea resursei umane dar şi în infrastructura medicală. Premierul a menţionat că sănătatea este foarte importantă și că pandemia a ucis milioane de persoane, în doar 2 ani, și a generat o criză sanitară dar și o criză economică.
”A fost o perioadă foarte dificilă, în care medicii şi întreg personalul sanitar, alături de alte categorii profesionale, s-au implicat, de multe ori până la epuizare, pentru sănătatea fiecărui pacient şi pentru sănătatea publică. Eforturile lor au contribuit în foarte mare măsură la depăşirea celor 5 valuri pandemice de până acum şi le mulţumesc tuturor pentru aceasta”, afirmă şeful Executivului.
Premierul a promis investiții masive în sănătate
În continuarea declarațiilor, premierul Nicolae Ciucă este de părere că prioritatea Guvernului în domeniul sănătății este investiția în infrastructură dar și în specializarea resursei umane.
Grija faţă de mediu este un element important pentru sănătatea populaţiei şi o dovadă de responsabilitate pe care ne-o asumăm prin deciziile la nivelul politicilor pe care Guvernul le promovează, pentru că o criză de mediu poate deveni în orice moment o criză de sănătate. Am încredere în medici şi în personalul din sistemul sanitar românesc, care salvează zilnic vieţi sau le redau oamenilor sănătatea, că îşi vor continua cu succes misiunea în slujba vieţii şi le mulţumesc, încă o dată, pentru aceasta!”, mai transmite premierul.
Investiții în sănătate, dar când?
Se tot anunță de ani de zile investiţii în sănătate. Adevărul este departe de declarațiile politicienilor. De ani de zile Iașului îi este promis Spitalul Regional de Urgență. Lucrurile au bătut pasul pe loc și după ani de zile s-a semnat contractul de proiectare a unității medicale de o importanță vitală.
Valoarea contractului este de 39 milioane lei, fără TVA, iar proiectul a fost predat în decembrie 2022. Ulterior, în 2023, poate fi lansată licitația de execuție a lucrărilor având în vedere că SRU are finanțare asigurată de la guvern (credit bancar) și de la Comisia Europeană (fonduri nerambursabile). O altă investiţie extrem de importantă este cea în Institutul de Boli Cardiovasculare Iași (IBCV). Lucrurile s-au tărăgănit și în acest caz ani de zile. În cele din urmă, a fost realizată proiectarea spitalului.
Așadar, odată ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat sfârșitul pandemiei de COVID-19 este de așteptat ca politicienii români să înceapă să facă lucruri pentru oameni.