Prima pagină » Actualitate » Premierul Nicolae Ciucă anunță refacerea facturilor greșite la gaze și energie: „Vom folosi toate pârghiile de care dispunem” – LIVE VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă anunță refacerea facturilor greșite la gaze și energie: „Vom folosi toate pârghiile de care dispunem” - LIVE VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă anunță refacerea facturilor greșite la gaze și energie: „Vom folosi toate pârghiile de care dispunem” – LIVE VIDEO

11 ian. 2022, 15:26,
BZI.ro, în Actualitate

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, a anunțat refacerea acelor facturi la gaze și energie electrică care nu au respectat reglementările impuse. Astfel, românii vor putea beneficia de sprijin din partea Guvernului, potrivit declarației prim-ministrului. De asemenea, alte măsuri de protejare a populației de efectele creșterii prețurilor vor fi anunțate în următoarea ședință a coaliției de guvernare.

„Am convocat astăzi cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Ariculturii, Mediului şi preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei de efectele creşterii prețurilor la energie. Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă, generată  de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor, consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kwh, vor beneficia de o nouă schemă de protecţie care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumatori, prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale. Protejarea cetăţeanului este principalul meu scop. Vom folosi toate pârghiile de care dispunem. În următoarea şedinţă a coaliţiei vor fi prezentate toate aceste măsuri”, a transmis Nicolae Ciucă, premierul României.

Cum ar putea scădea prețul gazelor naturale

Luni, 10 ianuarie 2022, guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a întrunit într-o ședință informală. Atunci, premierul a avut pe masă Planul Național Integral în domeniul Energiei și al Schimbărilor Climatice. Ședința a început de la ora 11:00, într-o şedinţă informală, în care a fost discutată strategia energetică naţională, dar și actuala situație generată de explozia prețurilor la energie electrică și gaze. Un alt subiect de pe agenda reuniunii se află Planul Național Integral în domeniul Energiei.

O statistică recentă arăta faptul că România este dependentă în proporţie covârșitoare de gazele importate dinspre Rusia. Din Comunicatul oferit de Gazprom reiese faptul că, dintre țările din Uniunea Europeană, România înregistrează cea mai mare creștere a importului de gaze naturale, spre deosebire de Franța care are doar 6%.

În urmă cu ceva timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat faptul că o opțiune prin care prețul gazelor naturale s-ar putea ieftini este exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Din spusele ministrului, sunt peste un miliard de metri cubi pe an care vor intra în sistemul naţional de transport.

„Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiţie într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut nişte întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport”, spunea în urmă cu aproximativ o lună ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *