Prima pagină » Actualitate » Premierul Nicolae Ciucă anunţă închiderea termocentralelor pe cărbune, însă rămân funcționale

Premierul Nicolae Ciucă anunţă închiderea termocentralelor pe cărbune, însă rămân funcționale

28 oct. 2022, 09:50, 7 ,
în Actualitate

În cadrul negocierilor purtate la Bruxelles de către premierul Nicolae Ciucă a fost vizat și subiectul închiderii termocentralelor pe cărbune. Potrivit acestuia, România trebuie să fie solidară la nivelul statelor Uniunii Europene.

În urma vizitei sale la Bruxelles, premierul a răspuns la solicitarea președintelui Comisiei Economice a Senatului, social-democratul Daniel Zamfir, de a renegocia principalele puncte țintă vizate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta (PNRR).

Puncte vizate de acesta în discursul său au fost cele referitoare la termocentralele ce vor urma să fie scoase din funcțiune. Declaraţiile premierului Nicolae Ciucă au stârnit o serie de nelămuriri la nivel naţional întrucât acesta a mărturisit că termocentralele, două la număr, vor fi scose din funcţiune, însă vor rămâne funcţionale. Nicolae Ciucă a specificat, de asemenea, că termocentralele vor fi puse în funcţiune doar în scopul asigurării securităţii energetice.

Ce se va întâmpla după închiderea termocentralelor pe cărbune

Potrivit declaraţiilor făcute, Nicolae Ciucă ar fi solicitat un acord prin care termocentralele în cauză să poată fi trecute în rezervă tehnică. Propunerea înaintată a fost făcută pentru a putea beneficia de resurse de energie în cazul înregistrării unui dezechilibru energetic. Tot acesta menționează că la nivelul PNRR ar urma să fie scoase din uz mai multe grupuri energetice.

Cu toate că la nivelul Uniunii Europene se încearcă o reducere a utilizării carbonului, acesta este încă folosit pentru a putea asigura securitatea energetică. Astfel, decarbonarea a fost implementată doar la nivelul unor prevederi.

„În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice care sunt programate să fie scoase din funcţiune conform angajamentului de decarbonare. Doar că putem să vedem că la nivelul UE se foloseşte în continuare cărbunele în măsura asigurării securităţii energetice”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Proiectul care priveşte scoaterea din funcţiune a celor două centrale a fost deja finanţat. Banii europeni vor fi folosiţi pentru a putea implementa în contunuare acţiunea propusă.

„Aceste măsuri au fost deja finanţate, s-au obţinut bani europeni ca ele să poată fi introduse în procesul de decarbonare”, a precizat Nicolae Ciucă în cadrul negocierilor de la Bruxelles.

Apel către Ciucă pentru renegocierea PNRR

Solicitarea președintelui Comisiei Economice a Senatului, social-democratul Daniel Zamfir, de a renegocia prevederile PNRR a venit în urma agravării situaţiei energetice a României. Potrivit acestuia, închiderea exploataţiilor miniere, dar şi a capacităţilor pe cărbune este una nereală.

Acesta a continuat prin a spune că „sistemul energetic național va fi complet dezechilibrat dacă țintele asumate de ministrul Popescu vor fi și respectate”.

Situaţia energetică a României nu a fost singurul punct vizat în discuţiile purtate la Bruxelles de premierul Nicolae Ciuca şi preşedinta Parlamentului European, Ursula von der Leyen. Printre deciziile luate se află şi cele legate de pensii şi aderarea României în Schengen. Aspectele de interes discutate s-ar putea finaliza în favoarea statului român.

În ciuda tentativelor de a propune o renegociere, deciziile au fost luate. Închiderea termocentralelor pe cărbune ar putea accentua dezechilibrul energetic în care România se află deja. Scoase din uz, dar în același timp funcționale, așa cum a spus premierul Nicolae Ciucă, termocentralele ar putea fi folosite în situații de criză.

Comentarii
  • Germania le redeschide.

  • pnrr a fost facut de ghinea-usr. un incompetent cu gura mare. habar n-are.

  • Termocentralele pe carbune vor functiona f.bine dupa ce vor rugini si dupa ce vor fi furate componente in binecunoscutul stil romanesc. Dar, dnl general stie…ori ce-ai face din functia de pm, nu dai socoteala nimanui.

  • oricum sant un morman de fiare vechi cu rentabilitatea anilor ’70

  • Bai idiotule ! O instalație oprită, nu o poți porni doar cât ai bate din palme. O poți reduce la minim dar sa funcționeze . Deci sa produci măcar 50 MW pe fiecare grup și la nevoie urci la 300 MW. Dar un “ doctor” ca Ciucă nu pricepe. E greu pt el.

  • Ia-te de mâna cu Petre Roman!

  • Ciucă: “…pot fi deschise in situație de criză energetică”… Pai nu e criză energetică?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`