Premierul Nicolae Ciucă va înfiinţa o celulă de criză care va monitoriza efectele ce le au temperaturile extrem de ridicate înregistrate în ultima vreme în România. Acesta a explicat, înaintea şedinţei de Guivern că DSU, instituți condusă de Raed Arafat, va monitoriza situația și va coordona acțiunile.
Asta în condiţiile în care toată Europa se confruntă cu temperaturi record, înregistrându-se mai multe incendii de vegetație.
Celulă de criză anunțată de premierul Nicolae Ciucă în contextul temperaturilor ridicate
La începutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunțat înfiinţarea unei celule de criză care monitorizează situația generată de temperaturile ridicate din România. Coordonatorul celulei de criză va fi DSU prin Raed Arafat. Premierul a punctat faptul că a purtat mai multe discuții cu cei de la INM și a constatat faptul că în perioada următoare prognozile nu sunt deloc liniștitoare. Celula de criză va fi înfiinţată începând cu ziua de joi, 21 iulie 2022:
„Am discutat cu reprezentanții Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie și prognozele pentru perioada imediat următoare evidențiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcina DSU pentru ca la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției să funcționeze începând de mâine o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate”, a declarat Nicolae Ciucă.
Asta în condiţiile în care mai multe asociaţii agricole consideră că Guvernul trebuie să instaureze starea de calamitate pentru a beneficia de ajutor din partea statului, pe măsură ce în mai multe județe culturile sunt distruse şi în proporţie de 100%.
Ce spune Petre Daea despre starea de calamitate
Legat de contextul secetos în care se află România, Petre Daea a vorbit despre starea de calamitate din România. Ministrul a explicat faptul că starea de calimitate va fi instaurată în mai multe zone din țară unde culturile au suferit în proporţie de 80-100%. Ministrul a mai explicat faptul că a văzut în judeţele pe care le-a vizitat trei scenarii, primul în care culturile sunt normale, al doilea în care culturile sunt parțial afectate, iar al treilea, cel mai tragic, în care culturile sunt compromise în totalitate:
În primul rând, dau un răspuns pe care mi-l dictează actul normativ, legislaţia în vigoare. Noi avem suportul juridic al activității în acest domeniu. Pe baza Hotărârii de Guvern, Ministerul Agriculturii, conform misiunii, intră în dispozitivul factorul de risc secetă. Acest lucru s-a făcut imediat, executând în etape acele prevederi ale legii care spun: În condiţii în care există secetă pedogocică, prefectul judeţului răspunde la solicitării fermierilor, constituind comisii. Apoi, cel ce vă vorbeşte a văzut la nivelul țării, trecând prin zonele în care informaţiile erau clare că este secetă, să vedem care este situaţia concretă la fața locului. Într-un echipaj de lucru cu Ministrul AAgriculturii, cu specialiştii, autoritățile locale și cu fermierii. În atare condiţii am putut constata, în cele 10 judeţe pe care le-am văzut de vineri până duminică spre luni, pentru că m-am întâlnit și noaptea cu fermierii care așteptau să vadă care sunt măsurile tehnice necesare. menţiona Petre Daea în urmă cu o săptămână.
Așadar vom vedea dacă celula de criză înfiinţată de Nicolae Ciucă va avea beneficii pentru agricultură din România, sau va fi doar o celulă care va constata ceea ce este deja vizibil.