Prima pagină » National » Premierul Nicolae Ciucă a amânat compensarea prețurilor la energie
Premierul Nicolae Ciucă a amânat compensarea prețurilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a amânat compensarea prețurilor la energie

31 aug. 2022, 12:23,
în National

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că amână modificările ordonanței de urgență legată de compensarea prețurilor la energie. Asta în pofida faptului că social democrații au dorit modificarea până pe data de 1 septembrie.

Ba mai mult, par a fi discuții aprinse în coaliție în legătură cu remanierea lui Virgil Popescu și legate de mai mult măsuri dorite de social democrați dar respinse de liberali.

Premierul Nicolae Ciucă a amânat compensarea prețurilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va amâna compensarea prețurilor la energie pentru că Ministerul Energiei va trimite miercuri raportul legat de planul de iarnă pe care Executivul îl va lua. Așadar, guvernul se va întâlni joi pentru a discuta despre modificările în compensarea prețurilor la energie după ce premierul va vedea planul menţionat mai sus:

„Azi (miercuri – n.r.) urmează să primesc planul de iarnă de la Ministerul Energiei, iar mâine (joi-n.r.) vom avea elementele de analiză și concluziile privind procesul prin care vom aduce modificări la OUG prin care compensăm prețurile la energie”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Virgil Popescu, ministrul Energiei a anunțat în aceeași şedinţă că țara are stocuri de gaze naturale suficiente pentru la iarnă, iar depozitarea a ajuns la un nivel de 73%. Sunt peste 2,28 de miliarde de metri cubi în depozite, iar acest lucru înseamnă o creștere consistentă pentru că Guvernul estima că la data de 1 septembrie depozitele vor fi umplute în proporție de 57%. Popescu a dat asigurări că se va depăși ținta minimă de 80%.

Taxă de solidaritate pentru companiile din energie

Virgil Popescu a mai vorbit şi despre faptul că se va întâlni cu colegii din ANRE pentru a discuta despre o taxă de solidaritate pentru companiile din energie. Taxarea ar putea să se realizeze pentru companiile care înregistrează un profil consistent. Măsura a fost anunțată într-o conferință de presă a PSD care a avut loc marți, 30 august 2022. Mihai Tudose a punctat faptul că banii din suprataxare vor fi folosiţi pentru compensarea facturilor românilor:

„Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Nu i-am văzut cu găletușa de curent în mână. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețul la consumatorul final. 0.68 la consumatorul casnic și un leu pentru consumatorul economic. Aș spune că aceste lucruri au fost decise în coaliție”, a spus Tudose.

Oricum, este destul de suspect modul în care Guvernul gestionează piața gazelor naturale în contextul în care România are cel mai mare preț la energie din Europa, mult peste unele țări care nu au resursele naturale aferente și care practică prețuri inferioare nouă. Guvernul ar trebui să intervină de urgență în piață și să vadă faptul că sunt ”băieții deștepți din energie” care fac milioane de euro profit în timp ce consumatorii casnici abia se descurcă de la o lună la alta cu plata facturilor. Amânarea compensării prețurilor din energie a fost făcută până pe 1 septembrie. Vom vedea ce modificări vor fi aduse acestui OUG.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *