Premierul Nicolae Ciucă face în aceste momente o serie de precizări în cadrul unei declarații de presă cu privire la reactoarele de la Cernavodă.
În urmă cu puţin timp premierul Nicolae Ciucă a prezentat în cadrul unei şedinţe de Guvern subiectele principale cuprinse în agendă. Primul punct vizat de acesta, deși nu era cuprins în agendă, a fost cel referitor la continuarea măsurilor de asigurare a securităţii energetice în relaţie cu SUA. Premierul a declarat că astăzi, 09 noiembrie 2022, au fost prezentate o serie de scrisori din partea Băncii EXIM din SUA prin care se viza finanţarea fazei a doua de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.
„O să începem şedinţa de guvern cu două subiecte care nu sunt cuprinse în agenda de astăzi, primul dintre ele este legat de ceea ce s-a petrecut astăzi în Egipt, la COP27, în prezenţa preşedintelui României, şi anume faptul că practic se continuă consolidarea măsurilor noastre de asigurare a securităţii energetice în relaţia de parteneriat strategic cu SUA. Astfel, după ce la Glasgow, la COP27, a fost anunţat programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici, în colaborare directă cu Sua, astăzi, au fost prezentate de către banca EXIM a Statelor Unite scrisorile de intenţie în ceea ce priveşte finanţarea cu 50 de milioane de dolari a fazei a doua de realizare a reactoarelor 3 şi 4 de la centrală nucleară de la Cernavodă”, a precizat Nicolae Ciucă.
Finanțare în valoare de trei miliarde de dolari pentru faza a treia a asigurării securităţii energetice
Potrivit premierului, faza va fi demarată începând cu anul viitor şi se va încheia în anul 2025. În continuare acesta a prezentat şi în ce va consta finanţarea fazei a treia a proiectului.
„Faza care va demara anul viitor şi se va încheia în anul 2025. Şi cea de a doua scrisoare de intenţie care prevede un împrumut de trei miliarde de dolari, ceea ce reprezintă practic finanţarea fazei a treia. Faza care va demară în anul 2025 şi care se va încheia în anul 2030. Aceasta reprezintă realizarea fizică a celor două reactoare”, a menționat premierul.
Măsurile de asigurare a securităţii energetice au fost făcute în urma unor activităţi desfăşurate în urmă cu o săptămână în SUA, la Washington. Astfel, SUA va oferi un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru reactoarele de la Cernavodă.
„Este un demers care practic a fost decis în urma ultimei activităţi desfăşurate de către reprezentanţii Ministerului Energiei împreună cu ministrul Energiei, cu o săptămână în urmă la Washington”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
O astfel de vizită la Washington a fost făcută și în luna iulie a acestui an de către ministrul Energiei, Virgil Poepscu.
Consolidarea şi dezvoltarea surselor de energie din România
Premierul Nicolae Ciucă a menţionat şi că a fost luată o decizie în cadrul şedinţei pentru a putea menţine controlul asupra preţului la energie.
„Pe agenda ordinei de zi a şedinţei de astăzi avem mai multe decizii. O decizie va fi în ceea ce priveşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi ajustate preţurile contractelor sectoriale la serviciie de transport feroviar pentru cărbune. Este o măsură foarte importantă pentru că prin această decizie continuăm să vizam menţinerea preţului, şi controlul preţului la energie. Sigur, asigurând totodată şi funcţionarea transportului la cărbune pe perioada de iarnă”, a declarat premierul.
Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că au fost adoptate două hotărâri de guvern prin care vor fi continuate lucrările de dezvoltare a infrastructurii atât în portul de la Constantă, cât şi în portul de la Galaţi. Pentru această activitate au fost alocate peste 5 miliarde de lei investiţii care vor fi utilizați atât pentru serviciile publice cât şi pentru dezvoltarea componentei feroviare, aproximativ 250 km.