Prima pagină » Actualitate » Premierul Nicolae Ciucă face precizări cu privire la reactoarele de la Cernavodă – LIVE VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă face precizări cu privire la reactoarele de la Cernavodă – LIVE VIDEO

09 nov. 2022, 11:21,
în Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă face în aceste momente o serie de precizări în cadrul unei declarații de presă cu privire la reactoarele de la Cernavodă.

În urmă cu puţin timp premierul Nicolae Ciucă a prezentat în cadrul unei şedinţe de Guvern subiectele principale cuprinse în agendă. Primul punct vizat de acesta, deși nu era cuprins în agendă, a fost cel referitor la continuarea măsurilor de asigurare a securităţii energetice în relaţie cu SUA. Premierul a declarat că astăzi, 09 noiembrie 2022, au fost prezentate o serie de scrisori din partea Băncii EXIM din SUA prin care se viza finanţarea fazei a doua de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

„O să începem şedinţa de guvern cu două subiecte care nu sunt cuprinse în agenda de astăzi, primul dintre ele este legat de ceea ce s-a petrecut astăzi în Egipt, la COP27, în prezenţa preşedintelui României, şi anume faptul că practic se continuă consolidarea măsurilor noastre de asigurare a securităţii energetice în relaţia de parteneriat strategic cu SUA. Astfel, după ce la Glasgow, la COP27, a fost anunţat programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici, în colaborare directă cu Sua, astăzi, au fost prezentate de către banca EXIM a Statelor Unite scrisorile de intenţie în ceea ce priveşte finanţarea cu 50 de milioane de dolari a fazei a doua de realizare a reactoarelor 3 şi 4 de la centrală nucleară de la Cernavodă”, a precizat Nicolae Ciucă.

Finanțare în valoare de trei miliarde de dolari pentru faza a treia a asigurării securităţii energetice

Potrivit premierului, faza va fi demarată începând cu anul viitor şi se va încheia în anul 2025. În continuare acesta a prezentat şi în ce va consta finanţarea fazei a treia a proiectului.

„Faza care va demara anul viitor şi se va încheia în anul 2025. Şi cea de a doua scrisoare de intenţie care prevede un împrumut de trei miliarde de dolari, ceea ce reprezintă practic finanţarea fazei a treia. Faza care va demară în anul 2025 şi care se va încheia în anul 2030. Aceasta reprezintă realizarea fizică a celor două reactoare”, a menționat premierul.

Măsurile de asigurare a securităţii energetice au fost făcute în urma unor activităţi desfăşurate în urmă cu o săptămână în SUA, la Washington. Astfel, SUA va oferi un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru reactoarele de la Cernavodă.

„Este un demers care practic a fost decis în urma ultimei activităţi desfăşurate de către reprezentanţii Ministerului Energiei împreună cu ministrul Energiei, cu o săptămână în urmă la Washington”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

O astfel de vizită la Washington a fost făcută și în luna iulie a acestui an de către ministrul Energiei, Virgil Poepscu.

Consolidarea şi dezvoltarea surselor de energie din România

Premierul Nicolae Ciucă a menţionat şi că a fost luată o decizie în cadrul şedinţei pentru a putea menţine controlul asupra preţului la energie.

„Pe agenda ordinei de zi a şedinţei de astăzi avem mai multe decizii. O decizie va fi în ceea ce priveşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi ajustate preţurile contractelor sectoriale la serviciie de transport feroviar pentru cărbune. Este o măsură foarte importantă pentru că prin această decizie continuăm să vizam menţinerea preţului, şi controlul preţului la energie. Sigur, asigurând totodată şi funcţionarea transportului la cărbune pe perioada de iarnă”, a declarat premierul.

Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că au fost adoptate două hotărâri de guvern prin care vor fi continuate lucrările de dezvoltare a infrastructurii atât în portul de la Constantă, cât şi în portul de la Galaţi. Pentru această activitate au fost alocate peste 5 miliarde de lei investiţii care vor fi utilizați atât pentru serviciile publice cât şi pentru dezvoltarea componentei feroviare, aproximativ 250 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *