Prima pagină » Actualitate » Premierul interimar Nicolae Ciucă, decorat de Ambasada Statelor Unite ale Americii – VIDEO
Premierul interimar Nicolae Ciucă, decorat de Ambasada Statelor Unite ale Americii - VIDEO

Premierul interimar Nicolae Ciucă, decorat de Ambasada Statelor Unite ale Americii – VIDEO

15 dec. 2020, 16:34,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Prim-ministrul interimar Nicolae Ciucă a fost decorat marți, 15 decembrie 2020, cu Legiunea de Merit. Grad de ofițera fost decernată de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman. Evenimentul de decorare a fost desfășurat la sediul Ambasadei din Capitală.

La ceremonie au participat președintele Klaus Iohannis şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Adrian Zuckerman a menționat faptul că Legiunea de Merit este cea mai înaltă decorație pe care forțele armate ale Statele Unite ale Americii o pot acorda unei persoane care nu este cetățean american.

„Astăzi vă alăturați unui grup mic, dar foarte restrâns de persoane” care au primit această decorație, printre care se numără și Regele Mihai, a subliniat ambasadorul SUA.

Nicolae Ciucă a primit decorația din partea SUA pentru recunoașterea meritelor din timpul desfășurării activității de șef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019. Ulterior, Ciucă a devenit consilier al președintelui Klaus Iohannis, ministru al Apărării în guvernul Orban și premier interimar.

Ambasadorul Adrian Zuckerman i-a transmis mulțumiri lui Ciucă pentru colaborarea cu forțele armate ale SUA.

Decorarea vine la nici două săptămâni după ce Executivul a anulat, la inițiativa Ministerului Apărării, licitația de 137 de milioane de euro pentru bateriile de coastă, la care se înscrisese doar o companie din Franța. Ministerul Apărării a precizat că vrea să achiziționeze echipamentele militare din SUA, fără licitație, printr-un contract între cele două guverne, la un preț de circa 200 de milioane de euro.

Klaus Iohannis l-a felicitat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 15 decembrie 2020, faptul că decorația acordată reprezintă recunoașterea rolului extrem de important pe care l-a avut Nicolae Ciucă în dezvoltarea relațiilor militare dintre SUA și România.

Datorită acordului politic încheiat în anul 2015 s-a asigurat 2% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea apărării. De asemenea, șeful statului l-a felicitat pe generalul în rezervă și i-a dorit putere de muncă.

„Mă bucur să particip la această ceremonie, în cadrul căreia domnului Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării naţionale, i se înmânează Legiunea de Merit, una dintre cele mai înalte şi prestigioase decoraţii pe care Statele Unite ale Americii le conferă cetăţenilor străini. Domnule Nicolae Ciucă, Vă felicit pentru realizările obținute în perioada exercitării funcției de șef al Statului Major al Apărării! Decorația care vă este acordată astăzi reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-ați avut în dezvoltarea relațiilor militare bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii.

Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanțarea apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO. Armata României şi-a adus şi continuă să-şi aducă o contribuţie importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esențial în coordonarea și derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp. Vă felicit, domnule general în rezervă Nicolae Ciucă, şi vă doresc putere de muncă, satisfacții atât în plan profesional, cât și în plan personal şi multă sănătate!”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României, marți în cadrul ceremoniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`