Prima pagină » International » Premierul francez și-a prezentat astăzi demisia
Premierul francez și-a prezentat astăzi demisia

Premierul francez și-a prezentat astăzi demisia

16 mai 2022, 18:16,
în International

Premierul Franței, Jean Castex, și-a prezentat astăzi, 16 mai, demisia, președintelui Emmanuel Macron. Anunțul a fost făcut de către biroul prim-ministrului, ceea ce deschide calea pentru o revizuire a cabinetului, pe care Emmanuel Macron și-o dorește, după cum informează Reuters.

Decizia lui Jean Castex de a demisiona a deschis calea pentru o mult așteptată revizuire a cabinetului de către Emmanuel Macron, care, după ce a fost reales în aprilie, a declarat că noua sa echipă guvernamentală ar trebui să fie mai „concentrată” și cu mai puțini miniștri.

Macron caută o persoană cu acreditări ecologice pentru funcția de premier

Macron își dorește să trimită un semnal prin care să arate că a auzit frustrările alegătorilor, care au fost exprimate prin prezența scăzută la vot, și sprijinul mare pentru extrema dreaptă și extrema stângă radicală. Președintele Franței a declarat că este în căutarea unei persoane cu acreditări ecologice și de politică socială, pentru funcția de prim-ministru.

Aliații săi au spus că cel mai probabil va numi o femeie în funcția de premier. Aceasta ar putea deveni prima femeie premier, după Edith Cresson, care a ocupat pentru scurt timp funcția în timpul președinției liderului socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor 1990.

Un astfel de profil ar putea contribui la contracararea provocării lansate de veteranul de stânga dură Jean-Luc Melenchon, care a ajuns pe un puternic loc trei în alegerile prezidențiale, ceea ce i-a permis să adune o coaliție largă a partidelor de stânga din Franța la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat prezidențial

Reamintim faptul că în aprilie, Emmanuel Macron a fost reales președinte în Franța. Acesta a întrunit 58,5 la sută din voturi, iar contracandidata sa, Marine Le Pen, 41,5%.

„În aceste vremuri aprige avem nevoie de o Europă puternică şi de o Franţă care să se implice puternic pentru o Uniune Europenă mai suverană şi strategică”, a declarat preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, cu privire la victoria repurtată de Emmanuel Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *