Prima pagină » Actualitate » Premierul Florin Cîțu, semnal de forţă împotriva lui Ludovic Orban: Vrem să vedem dacă a încălcat statutul! Vom sesiza CCR
Premierul Florin Cîțu, semnal de forţă împotriva lui Ludovic Orban: Vrem să vedem dacă a încălcat statutul! Vom sesiza CCR

Premierul Florin Cîțu, semnal de forţă împotriva lui Ludovic Orban: Vrem să vedem dacă a încălcat statutul! Vom sesiza CCR

08 sept. 2021, 11:10,
în Actualitate

Premierul Florin Cîțu transmite un semnat de forţă împotriva lui Ludovic Orban care a sesizat Guvernul referitor la moţiunea de cenzură. Premieru la anunţat faptul că vor face verificări dacă președintele PNL a încălcat statutul partidului.

Declaraţiile vin în contextul în care președintele Ludovic Orban a anunţat faptul că a sesizat Guvernul pe tema moţiunii de cenzură.

Florin Cîțu analizează în PNl dacă Ludovic Orban a încălcat statutul

Premierul Florin Cîțu a anunţat că PNL va verifica dacă sesizarea Guvernului făcută de Ludovic Orban respectă statutul partidului. Acesta a declarat că va sesiza CCR în scandalul moţiunii de cenzură, Curtea Constituţională fiind singura instituţie care se poate pronunţa în această privință:

Moţiunea depusă de USR-PLUS și AUR este neconstituţională. Vreau să văd dacă a încălcat statutul pentru convocarea şedinţei apoi vom vedea sancţiunile. Vă anunţ că Guvernul va sesiza CCR pentru un conflict între Guvern şi Parlament. Trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia. Deciziile de astăzi se referă la legalitate. Nu ne opunem unui partid parlamentar să aibă o moţiune de cenzură. Este rolul Parlamentului să se asigură că moţiunea de cenzură este legală. Să admiţi că ai depus nelegal nişte semnături este inadmisibil. Sesizăm CCR care este singura care ne poate spune dacă este legal. Noi avem opinii păreri, dar CCR este singura instituţie. Trebuie să ne asigurăm că este legal. Ar fi o premieră în România să participăm la această mascaradă şi apoi să vină CCR să ne spună că este ilegal. Aşteptam CCR şi dacă ne spune că totul este legal atunci vom merge mai departe. a declarat premierul Florin Cîțu.

Ludovic Orban a declarat faptul că a respectat Constituția României

Pe de altă parte, președintele PNL, Ludovic Orban a declarat, în momentul în care a anunțat că va sesiza Guvernul în legătura cu moțiunea de cenzură, că a respectat Constituția României. Acesta a citat o hotărâre a CCR mai veche care spunea că Parlamentul trebuie să sesizeze Guvernul

Eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. (…) Vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original, ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, lucru care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. (…) a declarat la acea dată Ludovic Orban.

Pe de altă parte, reprezentanții AUR și USR-PLUS, inițiatorii moțiunii de cenzură, au declarat că este fără precedent în istoria României ca o moțiune de cenzură să fie boicotată de cei din PSD și PNL, aripa Cîțu. De altfel, George Simion spunea că este ilegal să refuzi semnăturile asumate de parlamentarii români. Altfel spus, tabăra Cîțu a cerut amânarea moțiunii de cenzură pentru două săptămâni pentru a verifica semnăturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *