Prima pagină » Actualitate » Premierul Florin Cîțu ne mai împrumută incă odată! Șeful Guvernului a mai luat 1 miliard de lei de la două bănci
Premierul Florin Cîțu ne mai împrumută incă odată! Șeful Guvernului a mai luat 1 miliard de lei de la două bănci

Premierul Florin Cîțu ne mai împrumută incă odată! Șeful Guvernului a mai luat 1 miliard de lei de la două bănci

06 aug. 2021, 12:09,
în Actualitate

Pare că România trăieşte din împrumuturi sau cam așa se poate deduce din numeroasele solicitări de creditare făcute de Executiv. Ultima acţiune de acest gen s-a produs în cursul zilei de joi, 5 august 2021, când premierul Florin Cîțu a mai împrumutat suma de 1 miliard de lei de la două bănci.

Împrumutul vine în contextul în care în spaţiul public premierul se laudă cu creșterea economică spectaculoasă şi cu faptul că puterea de cumpărare a românilor a crescut simţitor.

Premierul Florin Cîțu a mai împrumutat 1 miliard de lei

Premierul Florin Cîțu a făcut ce ştie mai bine, adică să mai împrumute bani de la mai multe bănci. Tranzacţia a avut loc joi, 5 august 2021 când șeful Executivului din România a împrumutat 1 miliard de lei prin două emisiuni de titluri de stat. Ministerul Finanţelor au atras suma totală de 400 de milioane de lei cu obligaţiuni cu o maturitate de 75 de luni la un randament de 3,25% iar incă 600 de milioane de lei au fost împrumutate cu discount pe 6 luni la un randament de 1,91%, informează româniaTV. Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ce face ministrul interimar de la Finanțe, Florin Cîțu

Sursa citată arată faptul că în calitatea de ministru interimar de la Finanțe, funcţie asumată după remanierea lui Alexandru Nazare, Florin Cîțu a solicitat o execuţie bugetară pe toate capitolele la fiecare minister. De alfel, premierul a solicitat de la Ministerul de Finanțe cheltuielile de personal dar şi situaţia proiectelor de invetiții la 5 luni

”Prim-ministrul a solicitat şi situaţia proiectelor de investiţii la cinci luni şi cât mai repede, la şase luni. Săptămâna viitoare vor avea loc mai multe întâlniri pentru a debloca proiectele întârziate de la Ministerul Finanţelor”, a mai transmis Guvernul.

BNR a publicat un raport din care reiese că România s-a împrumutat cu 1 miliard de euro în doar câteva luni

Pare că declaraţiile făcute de premierul Florin Cîțu care a mentinonat că economie din România ” bubuie” sunt contrazise de un raport întocmit de BNR. Banca Națională Română a menţionat faptul că țara a împrumutat 1 miliard de euro în doar 5 luni.

Lucrurile stau şi mai rău când este calculată datoria totală a României. Altfel spus, românii au fost inadorati de politicieni cu suma totală de 126,98 miliarde euro.

România a împrumutat 1 miliard de euro în doar 5 luni
În ianuarie – mai 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,947 miliarde euro, comparativ cu 3,207 miliarde euro în perioada ianuarie – mai 2020. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,130 miliarde euro, balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 287 milioane euro, respectiv cu 72 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare şi-a transformat excedentul în deficit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *