Soluţia de creștere economică şi de investiţii în București este împrumutul bancar sau cel puţin aşa o gândeşte primarul general al Bucureștiului. Nicusor Dan îi ia exemplu lui Florin Cîțu atunci când vine vorba despre investiţii.
De curând în atenţia publică a apărut informaţia precum că premierul Florin Cîțu îndatorează țara cu sume extrem de bani iar datoria publică a crescut vertiginos.
Nicușor Dan preia exemplul lui Florin Cîțu şi împrumută pe bandă rulantă
Conform datelor existente până la această oră, Banca Comercială Română (BCR), UniCredit, BRD și Raiffeisen Bank vor împrumuta Primăria Capitalei cu aproximativ 135 de milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte din București. Vorbim despre „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (şapte obiective însumând 31,621 km)”, „Pasaj Doamna Ghica” şi „Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti”, precum şi pentru acoperirea ratelor scadente la împrumuturi contractate de la BRD – Groupe Societe Generale şi Ministerul Finanţelor Publice, potrivit datelor instituţiei remise pentru Profit.ro.
„În data de 23.07.2021 au fost depuse 7 oferte de finanţare, dintre care 4 oferte pentru lotul 1, din partea BRD, BCR, UniCredit şi Raiffeisen, iar pentru lotul 2 au fost depuse 3 oferte, din partea BCR, UniCredit şi Raiffeisen”, a transmis Primăria Capitalei pentru Profit.ro.
Florin Cîțu a împrumutat sume uriașe de la băncile din străinătate
În completarea informaţiei vă aducem aminte faptul că premierul Florin Cîțu este un obişnuit al împrumuturilor de la instituţiile bancare internaţionale. În acest fel, România şi românii au fost îndatoraţi cu sume mari de bani.
Pe de altă parte, faptul că România are datorii ce acoperă 47% din PIB şi riscă îngheţarea salariilor sau pensiilor, nu este un motiv de îngrijorare. Așadar, pe pagina de Facebook a premierului apar deseori date referitoare la creșterea economică. Totuşi, la una dintre ultimele postări ale premierului, oamenii au început să comenteze negativ la adresa acestuia. Românii au oferit date despre faptul că, în timp ce salariile au rămas la fel, produsele s-au scumpit într-un ritm amețitor.
Un deodorant de atârnat în toaletă era 5 Ron,acum e 10ron,pensia mea e aceiași,credeți că îmi mai permit să cumpăr?asta e un singur exemplu,și sunt sute,unde e mărirea nivelului de trai?și am copil în clasa a 12 a,că na l.am.născut la 40 de ani că nu era să îl omor.ce îi spun?mama du-te la muncă?că vrea la facultate că orice copil”, scrie o utilizatoare Facebook.
Premierul României, Florin Vasile Cîțu, a declarat pe data de 25 mai 2021, faptul că statul nu are un grad de îndatorare nu este unul mare, aşa cum menţionează opoziţia. Şi datorită acestui fapt, se pot face împrumuturi în continuare şi chiar cu dobânzi mici.
„Nu e adevărat că avem un grad mare de îndatorare. Relativ la ce e în UE, suntem ok, puţin sub pieţele emergente, dar în ce priveşte UE, mult sub gradul de îndatorare faţă de celelalte ţări. De aceea, România îşi permite să se împrumute şi chiar la dobânzi foarte mici”, a transmis Florin Cîțu, premierul României.