Prima pagină » National » Premierul Florin Cîțu, despre certificatul verde de vaccinare: „Sperăm că o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii”
Premierul Florin Cîțu, despre certificatul verde de vaccinare: „Sperăm că o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii”

Premierul Florin Cîțu, despre certificatul verde de vaccinare: „Sperăm că o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii”

28 apr. 2021, 20:50,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri, 28 aprilie, premierul Florin Cîțu a vorbit despre certificatul verde de vaccinare și a precizat că nu a fost aprobat, deocamdată, la nivel european. Totodată, prim-ministrul și-a exprimat speranţa că o astfel de măsură nu va discrimina cetăţenii.

„Detaliile (privind certificatul verde european – n.r.) au fost trimise STS de foarte mult timp. STS se ocupă de implementare şi când o să fie gata… Deocamdată nu a fost aprobat la nivel european, sunt doar nişte informaţii pe care le avem despre modul în care să îl construim, dar, aşa cum am spus de fiecare dată, sperăm că o astfel de măsură nu va crea, nu va discrimina cetăţenii şi, din punctul nostru de vedere, este doar, aşa cum spunea şi domnul preşedinte al României, pentru elemente medicale.

Deci, dacă sunt probleme medicale, să poţi să circuli cu acest certificat verde, dar în momentul în care toată Europa o să fie vaccinată şi în România majoritatea va fi vaccinată nu o să mai fie nevoie de acest certificat”, a afirmat premierul, după şedinţa de Guvern.

Se fac demersuri pentru implementarea certificatului verde de vaccinare în România

Marți, 27 aprilie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a confirmat că România a început demersuri pentru certificatul verde de vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă și în țara noastră certificatul verde de vaccinare va fi disponibil în curând, iar acesta a răspuns: „Da. (…) Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”. De asemenea, în ceea ce priveşte un certificat similar care să fie folosit pe plan intern, Valeriu Gheorghiţă a precizat că „nu s-a discutat acest lucru, vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.

Certificatul verde de vaccinare este un demers comun al mai multor instituţii

Secretarul de stat Andrei Baciu a adăugat că demersul pentru certificatul verde de vaccinare este unul comun, la care participă mai multe instituții: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS.

„Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne. Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS – este un demers european şi România a început de mai mult timp… mă rog, e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a afirmat Baciu.

Secretarul de stat a dezvăluit că deadline-ul „este luat la nivel european”.

„Deadline-ul e luat la nivel european, sunt discuţii cu toate statele membre”, a adăugat Baciu.

Klaus Iohannis nu susține ideea unui pașaportul de vaccinare

Președintele României a declarat că nu este împotriva unui certificat de vaccinare, ci este reticent față de un pașaport de vaccinare, deoarece ar putea discrimina cetățenii. Liderul statului nu susține ideea împărțirii cetățenilor în două categorii: unii care pot merge în concediu și alții nu, din cauză că s-ar îngrădi dreptul la libertatea de mișcare.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat președintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *