Premierul României, Florin Vasile Cîțu, într-o conferinţă de presă a declarat miercuri, 27 ianuarie 2021, faptul că evită să spună concis cu cât vor crește pensiile din acest an. Florin Cîțu precizează că pensiile vor fi mai mari față de anul trecut, dar refuză să spună exact cu cât.
„Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei. Până să începem orice, și alocațiile crescu cu trei miliarde de ei. Pensiile din acest an vor fi mai mari decât cele de anul trecut și vor crește în acord cu legislația în vigoare. Noi am anunțat că legea pensiilor va fi modificată. Noi, ca și coaliție, avem o misiune clară, pensiile să fie calculate pe bază de contributivitate”, a declarat Cîțu.
Florin Cîțu: „Vom introduce în premieră bugetarea multianuală ”
Prim-ministrul Florin Cîțu a precizat miercuri, după ședința de Guvern, că speră ca săptămâna viitoare să trimită bugetul de stat în Parlament.
„Mergem spre un deficit de 7%, 7,1%, în jurul acestei cifre mergem. De ce facem această muncă și de ce pare că durează mai mult? Obiectul este de a veni în Parlament săptămâna viitoare, sper. Pentru ca în acest moment reversam sau introducem reforme amânate de 30 de ani sau măsuri care au avut efect devastatator pentru finanţele publice în ultimii ani trebuie modificate.
Este important pentru noi prin acest buget să menţinem incredrea câştigata anul trecut, încrederea Comisiei Europene, a investitorilor străini, a agenţiilor de rating. De aceea este un buget foarte important. Este un buget care trebuie să susţină relansarea economiei, pune bazele unei economii puternice.
Mai mult, analiza pe acest buget este puţin diferită pentru că începem prima parte a bugetarii multianuale. Cred că vom introduce în România din 2023 cu bugetarea multianuala. În premieră introducem bugetarea multianuala care va fi în efect, cred eu, din 2024.În şedinţa de Guvern am avut o discuţie pentru că le-am cerut miniştrilor un set de măsuri de reformă la fiecare minister şi doresc puţin mai mult detaliu acolo. Veţi vedea măsurile în perioada următoare, o reforma a companiilor de stat, legea salariilor, legea pensiilor, eliminarea unor cheltuieli ineficiente”, a declarat premierul.
Premierul Cîţu, despre trecerea prefecţilor în rândul politicienilor: „Nu aş spune că e politizare”
Fostul ministru al Finanţelor Publice, Florin Cîţu afirmă că modificarea statutului prefecţilor, în sensul de a le permite acestora să fie membri de partid politic, nu reprezintă o politizare a funcţiei.
„Nu aş spune că e politizare. Este o reaşezare a acestei funcţii. Este un obiectiv transparent asumat în programul de guvernare al coaliţiei, nu este nimic făcut peste noapte. Nu este o surpriză. Este un proiect de ordonanţă care a fost în dezbatere publică o lună de zile”, a declarat Cîţu.
Prefecţii sunt reprezentanţii Cabinetului în teritoriu, având atribuţii de control asupra activităţii autorităţilor locale. Până în momentul de fată, aceştia aveau interdicţia de a fi membri de partid, fiind selectaţi din rândul funcţionarilor publici. În multe dintre cazurile întâlnite prefecţii erau numiţi prin forţarea unor concursuri, pentru îndeplinirea condiţiei de funcţionar public.
Florin Cîțu, după întâlnirea de la Vila Lac unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis
Premierul Florin Cîțu a afirmat miercuri, referitor la întâlnirea de la Vila Lac unde a participat și președintele României, Klaus Iohannis, că nu există niciun fel de tensiune până în momentul de față.
„Nu există tensiuni! Există doar ceea ce am cerut și vreau să livrăm: reforma. Și acesta este momentul. Nu există niciun fel de tensiune. Vom face un buget sustenabil”, a spus Florin Cîțu.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întâlnire cu liderii coaliţiei de guvernare.