Prima pagină » Actualitate » Premierul Florin Cîțu anunță posibile remanieri în Guvern! Miniștrii puși față în față cu rectificarea bugetară
Premierul Florin Cîțu anunță posibile remanieri în Guvern! Miniștrii puși față în față cu rectificarea bugetară

Premierul Florin Cîțu anunță posibile remanieri în Guvern! Miniștrii puși față în față cu rectificarea bugetară

26 iul. 2021, 12:26,
George Cristian în Actualitate

Premierul Florin Cîțu dă un semnal puternic coaliției formată din PNL-USR-PLUS-UDMR și susţine că dacă miniştrii nu au cheltuit sumele de bani pe care le-au cerut ar putea fi remaniaţi. Altfel spus, Guvernul va avea parte de o rectificare bugetară în care se va trage o linie.

Nu este primul semnal dat în acest sens. Ultima dată, premierul l-a remaniat pe Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe, iar în urma decizie luate a stârnit un val de antipatie în PNL mai ales din tabăra care îl susţine pe președintele Ludovic Orban.

Miniștii care nu au cheltuit banii alocați de Guvern trebuie să vină cu argumente, susține Florin Cîțu

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, premierul României dă un mesaj important şi dur pentru miniștii din Executiv. Florin Cîțu susţine, voalat faptul că fiecare ministru care nu a cheltuit sumele de bani pe care le-a cerut ar fi supus remanierii. Altfel spus, ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în urmă cu câteva săptămâni când Alexandru Nazare, fostul ministru al Finanțelor a fost remaniat:

„Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuției bugetare pentru fiecare minister în parte.

ART. 56

(1) Până la data de 25 iulie 2021 ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor art. 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Pe baza analizei prevăzute la alin. (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni.

Rezultatele analiziei execuției bugetare, analiză care nu are legătură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni.

Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Va remania, premierul Florin Cîțu, miniştri USR-PLUS sau UDMR?

Marea întrebare este dacă premierul are capacitatea de a remedia miniştri care sunt sub protecţia USR-PLUS sau UDMR. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în momentul în care Vlad Voiculescu (USR) a fost dat afară din Ministerul Sănătății. La acea dată, în coaliția formată din PNL-USR-PLUS-UDMR a existat un întreg scandal iar liderii USR-PLUS au ameninţat că vor ieși de la Guvernare dacă acest lucru se va repeta.

De altfel, nici ultima remaniere nu a fost lipsită de scandal. Vă aducem aminte faptul că Alexandru Nazare (PNL) a fost demis de Florin Cîțu care a stârnit nemulțumirea preşedintelui Ludovic Orban care a anunţat faptul că nu i s-a adus la cunoştinţă despre intenţiile premierului. De altfel, președintele a menţionat că remanierea este una subiectivă pentru că Alexandru Nazare nu îl susţine pe Florin Cîțu în lupta acestuia pentru șefia PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *