Prima pagină » Actualitate » Premierul Florin Cîțu a anunțat că se va vaccina public împotriva noului coronavirus
Premierul Florin Cîțu a anunțat că se va vaccina public împotriva noului coronavirus

Premierul Florin Cîțu a anunțat că se va vaccina public împotriva noului coronavirus

13 ian. 2021, 15:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Premierul României, Florin Vasile Cîțu, a anunțat că se va imuniza împotriva virusului COVID-19 sâmbătă, 16 ianuarie 2021, după ce președintele Klaus Iohannis menționa, marți, că va face același lucru vineri.

„Sâmbătă mă vaccinez. Și va fi public”, anunță premierul Florin Cîțu.

El a transmis că obiectivul său este ca în luna septembrie a acestui an să fie vaccinați circa 10,4 milioane de români.

Președintele Klaus Iohannis se va vaccina vineri

Anunțul premierului vine imediat după ce președintele Klaus Iohannis spunea ieri, 12 ianuarie 2021 că se va vaccina public vineri, pentru a marca debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare. Acesta declara că ar fi dat un mesaj greșit dacă „s-ar fi băgat în față”.

„Nu, nu cred ca s-a produs nicio neincredere. Dimpotriva, decizia a fost sa fie vaccinat in primul rand personalul medical. Acest lucru se intampla. Nu am dorit nici eu nici premierul sa ne bagam in fata. Ar fi fost probabil mesajul gresit. Dar vineri, 15 ianuarie, incepe a doua etapa de vaccinare in care este prevazuta vaccinarea de exemplu a personalului di invatamant,a persoanelor peste 65 de ani, a persoanelor cu comorbiditati, cu boli cronice, a personalului esential de exemplu Cotroceni, Guvern. Si pentru a marca debutul eu ma voi vaccina public vineri pe 15 ianuarie.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate. De succesul campanie de vaccinare depinde în mare măsură evitarea unor crize profunde și revitalizarea economiei. Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească, pentru a obține imunizarea populației la nivel național. Le solicit tuturor autorităților să dea dovadă de implicare și de colaborare loială. Dacă reușim ca până în vară să vaccinăm un procent semnificativ din populație, eforturile tuturor vor fi răsplătite. Suntem încă departe de o incidență a cazurilor care să permită relaxarea restricțiilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce persoane sunt incluse în etapa a doua de vaccinare

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, care va începe după data de 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

„După 15 ianuarie pe teritoriul statului român va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, „în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate” și „lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a transmis lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID, aceasta fiind trimisă direcțiilor de sănătate publică.

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

Diabet zaharat
Obezitate
Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
Afecțiuni cardiovasculare
Afecțiuni renale
Afecțiuni oncologice
Afecțiuni pulmonare
Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
Afecțiuni hepatice moderate/severe
Afecțiuni autoimune
Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA”, potrivit reprezentanților Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *