Președintele Tunisiei l-a demis pe premier și a suspendat parlamentul, după ce au izbucnit proteste violente în toată țara. Oamenii protestează împotriva vaccinării şi împotriva COVID-19.
Mii de protestatari au scandat diverse lozinci printre care şi lozinci împotriva Guvernului care, în viziunea acestora, au manipulat numărul de persoane infectate cu COVID-19.
Președintele Kais Saied din Tunisia a afirmat că va prelua conducerea țării
Președintele Kais Saied a anunțat că va prelua conducerea cu ajutorul unui nou prim-ministru, spunând că intenționează să aducă calmul țării. Dar adversarii au numit mișcarea să o lovitură de stat.
„Am luat aceste decizii … până când pacea socială se va întoarce în Tunisia și până când vom salva statul”, a spus Saied într-o adresă televizată după o întâlnire de securitate de urgență la palatul său.
Duminică seara târziu, protestatarii au sărbătorit anunţul precum că președintele l-a demis pe premierul țării. Mii de oameni manifestaseră împotriva partidului de guvernământ din Tunis și din alte orașe, strigând „Ieșiți afară!” Și cerând dizolvarea parlamentului.
Forțele de securitate au blocat parlamentul și străzile din jurul bulevardului Bourguiba, centrul protestelor anti-guvernamentale din timpul revoluției din Tunisia din 2011. Poliția a tras gaze lacrimogene asupra protestatarilor și a arestat mai multe persoane, ciocniri izbucnind în alte câteva orașe. Protestatarii au luat cu asalt birourile partidului guvernamental Ennahdha, spărgând calculatoare și dând foc sediului său local din Touzeur.
Multe proteste la nivel mondial împotriva Guvernelor şi a pandemiei
La nivel mondial sunt multe proteste împotriva Guvernelor dar şi a restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19. Cel mai de actualitate protest este cel din Cuba în care zeci de mii de oameni au ajuns la limita suferinţei susţinând că produsele s-au scumpit simţitor şi nu îşi mai pot procura alimentele de bază. Zeci de oameni au fost arestați în Cuba după ce mii s-au alăturat celor mai mari proteste de zeci de ani împotriva guvernului comunist al insulei, spun surse de presă și opoziție. Cubanezii au fost supărați de prăbușirea economiei, de lipsa alimentelor și a medicamentelor, de creșterea prețurilor și de gestionarea de către guvern a Covid-19.
Protestele sunt semnificative, deoarece criticii se confruntă cu o pedeapsă dură pentru disidență. Președintele insulei a cerut susținătorilor săi „lupta” împotriva protestatarilor.
„Nu există mâncare, nici medicamente, nu există libertate. Nu ne lasă să trăim”.
Protestatarii au strigat „libertate” și „în jos cu dictatura” în demonstrații în toată Cuba, inclusiv în capitala Havană.
„Nu ne este frică. Vrem schimbare, nu mai vrem nicio dictatură”, a declarat pentru BBC un protestatar anonim din San Antonio.