Prima pagină » International » Premierul Danemarcei a fost atacată pe o stradă din Copenhaga! Ce spun martorii incidentului și în ce stare este Mette Frederiksen

Premierul Danemarcei a fost atacată pe o stradă din Copenhaga! Ce spun martorii incidentului și în ce stare este Mette Frederiksen

08 iun. 2024, 08:34,
BZI.ro, în International

Vineri, 07 iunie, Mette Frederiksen, Premierul Danemarcei, a fost atacată și lovită în plină stradă de un individ în centrul capitalei Copenhaga.

Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost în stare de șoc după ce a fost atacată și lovită de un bărbat vineri, în centrul capitalei Copenhaga, conform relatărilor agenției de presă Ritzau, care a citat poliția și biroul premierului. Lideri politici europeni, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, și-au exprimat solidaritatea cu premierul danez.

Premierul Danemarcei atacată pe stradă

Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost atacată vineri seara la Kultorvet (piața, red.) din Copenhaga de un bărbat care a fost ulterior arestat. „Prim-ministrul este șocată de incident”, a declarat biroul acesteia într-un comunicat, fără a da alte detalii.

Doi martori, Marie Adrian și Anna Ravn, au relatat pentru un cotidian danez că au fost prezenți în piață în momentul incidentului. Conform mărturiilor lor, au observat-o pe Mette Frederiksen sosind în piață în jurul orei 18.00 . Martorii au povestit că „Un bărbat a venit din direcția opusă și a împins-o puternic în umăr, făcând-o să se clatine în lateral”. Deși a fost „împinsă cu putere”, premierul nu a căzut la pământ, ci a intrat într-o cafenea din apropiere pentru a-și reveni.

Marie și Anna l-au descris pe atacator ca fiind înalt și slab. Bărbatul a încercat să fugă, dar a fost rapid capturat și imobilizat de forțele de ordine care se aflau în zonă.

Cu toate că premierul danez Mette Frederiksen a scăpat după ce a fost agresată și nu prezenta semne de vătămare, ea a rămas într-o stare de șoc după surpriza neasteptată din centrul capitalei.

Poliția din Copenhaga și serviciul național de securitate și informații al Danemarcei au confirmat incidentul, dar au refuzat să ofere mai multe detalii. „Părea puțin stresată”, a declarat pentru Reuters Soren Kjergaard, care lucrează ca barman în piață, după ce a văzut-o pe șefa Executivului danez escortată de serviciul de securitate, în urma agresiunii.

Premierul României și-a exprimat solidaritatea

Premierul Marcel Ciolacu nu a întârziat nicio secundă în dorința de a-și exprima solidaritatea cu prim-ministrul Danemarcei în urma atacului suferit. El s-a declarat de-a dreptul „șocat” de această știre.

„Violenţa nu își are locul în societățile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, și cu poporul danez”, a transmis Ciolacu.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și candidata principală a Partidului Popular European, de centru-dreapta, la alegerile europene, și-a exprimat șocul. „Condamn acest act josnic, care contravine a tot ceea ce credem și pentru ce luptăm în Europa”, a spus ea, urându-i premierului danez „putere și curaj”.

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „indignat” de atacul „îngrozitor”, adăugând: „Condamn cu fermitate acest act laș de agresiune”. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris: „Atacul din această seară asupra premierului danez este îngrozitor. Violența nu-și are locul în politică. Rămâi puternică, Mette!”, a îndemnat-o ea.

Ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke, a declarat pe platforma X: „Mette este, în mod natural, șocată de atac. Trebuie să spun că ne cutremură pe toți cei care îi suntem apropiați”. Bărbatul a fost arestat în urma incidentului, a precizat Ritzau.

Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacată și lovită în plină stradă de un individ în centrul capitalei Copenhaga. Din fericire, ea nu a suferit nicio vătămare majoră, dar a rămas șocată de gestul atacatorului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *