CNSU a decis, luni, verificarea tehnică a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, după ce sâmbătă noaptea a avut loc o avarie la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, județul Alba, iar populația a fost evacuată.
„În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare. Prin Hotărârea nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României”, anunță Executivul.
Măsuri de urgență pentru situația de la Roșia Montană
Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Romane și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Inspectoratul de Stat în Construcții, vor efectua, în regim de urgență, controale sau verificări de specialitate privind calitatea construcției și siguranței în exploatare a barajelor, din aria de competență.
„Acțiunile de control/verificare se desfășoară la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător. Controalele/verificările menționate la alin. (1) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse”, se menționează în document.
Ulterior, va fi întocmit un raport, care cuprinde starea de fapt, concluziile verificărilor, precum și recomandările necesare.
„Controalele și verificările se realizează până cel tarziu la data de 20 noiembrie 2022. În termen de 10 zile de la emiterea prezentei hotărâri, instituțiile centrale sau organizațiile publice precum și cele de la nivelul unităților administrativ teritoriale, pun la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C și D, aflate în administrare”, se precizează în hotărâreas CNSU.
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare, unde sâmbătă a apărut o avarie la baraj, a scăzut până luni cu 97 de centimetri, în urma evacuării cu motopompele de mare capacitate.
O avarie a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, județul Alba. Autoritățile au dispus evacuarea populației din localitate.
Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.