Premierul Marcel Ciolacu susține că pentru a rezolva problema șolilor care au încă toalete în curte ar fi nevoie de o reformă administrativă.
„Ar trebui început cu localitățile care au până în 1500-2000 de locuitori. Trebuie dat acest semnal, poate nu de la alegerile acestea, ci la alegerile viitoare”, a spus Ciolacu.
Premierul a fost întrebat luni la deschiderea anului școlar când va ajunge România să nu mai aibă școli cu toalete în curte, așa cum se întmplă în prezent în aproape de 200 de școli din țară.
„Cred că e nevoie și de o reformă administrativă în România. Ar trebui început cu localitățile care pana in 1500-2000 de locuitori.
Trebuie dat acest semnal, poate nu de la alegerile acestea, ci la alegerile viitoare, dar în România este nevoie și de o reformă administrativă și trebuie să o facem și să ne-o asumăm.”, a declarat luni premierul.
Cel puțin 189 de școli au încă WC-ul în curte. Ce spune Ligia Deca
Începutul anului școlar 2023-2024 prinde în continuare 189 de școli din România cu WC-urile în curte sau „neconforme”, după cum a susținut vineri ministrul Educației, Ligia Deca.
În ultimul an, în cazul a 62 de școli au fost efectuate lucrări pentru ca grupurile sanitare să fie în interiorul școlii. Ligia Deca anunță că sunt bani pentru acest tip de modernizări, dar spune că Ministerul Educației nu poate rezolva singur problema.
Deca a precizat că cele 189 de școli cu WC în curte se alfă în 148 de unități administrativ-teritoriale.
„La data de 25 august Ministerul Educației a și pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru a se efectua lucrări. Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități de învățământ. Pentru restul, de aproximativ 30 de unități de învățământ, am solicitat deja Ministerului de Finanțe o suplimentară de linie bugetară la rectificare”, susține ministrul Educației.
Întrebată de jurnaliști de ce nu au fost găsite soluții până acum pentru cele 189 de școli aflate în această situație, Ligia Deca a susținut că soluții au fost găsite, însă pentru cele 62 de școli care au fost modernizate în ultimul an.
„S-au găsit soluții, pentru că 62 de școli au rezolvat această problemă. Rețeaua școlară este în evoluție, mai fuzionează sau se mai despart, în funcție de nevoile locale. Această centralizare se cere periodic, pentru a avea ultima situație în acest sens. Atunci când elaborăm proiectele de hotărâri de guvern pentru alocarea fondurilor mergem pe ultima cifră venită din centralizare, este normal să avem o situație la zi.
Dacă ne uităm la ultimii ani, vedem că de la peste 2.000 de unități de învățământ aflate în această situație, acum câțiva ani, am ajuns la o cifră de sub 200.
Cred că evoluția este una pozitivă. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să nu mai avem aceeași situație, notând, de asemenea, că multe dintre școlile care se află în această situație se află în unități administrativ-teritoriale nu au la rândul lor canalizare, apă curentă și așa mai departe”, a declarat ministrul Educației.
si cine va opreste sa faceti asta? aveti super majoritate si sunteti la butoane de 30 de ani, mars la treaba incompetentilor