Deputaţi conservatori britanici vor încerca în această săptămână să o înlăture pe şefa guvernului britanic Liz Truss, în pofida avertismentului emis de Downing Street că aceasta ar putea declanşa alegeri anticipate.
De altfel, un alt tabloid britanic, Daily Star, a lansat vineri pe 14 octombrie un stream live pe YouTube cu fotografia lui Liz Truss lângă o salată verde pentru a vedea care durează mai mult.
„Va mai fi Liz Truss în continuare prim-ministru peste 10 zile, durata de viaţă a unei salate?” se întreabă ironici cei de la Daily Star.
Premierul britanic Liz Truss ar putea fi înlăturat din funcţie
Ministrul britanic de Finanţe a fost demis vinerea trecută, 14 octombrie, de Liz Truss după numai şase săptămâni. Şefa guvernului l-a sacrificat pe Kwasi Kwarteng după ce planul de tăieri de taxe pentru cei înstăriți, anunţat şi trâmbiţat de cei doi pe 23 septembrie, au tulburat pieţele financiare. Inclusiv preşedintele american Joe Biden a criticat în weekend planul economic al premierului Liz Truss, spunând că este „o greșeală”.
Și Priti Patel a anunţat luni, 5 septembrie, că va demisiona din funcţia de ministru de interne, după ce Liz Truss va prelua oficial funcţia de premier al Regatului Unit.
În cele din urmă, premierul britanic a renunţat la planul de a elimina cota maximă de impozit pe venit de 45% pentru cei înstăriţi, iar în ceea ce priveşte măsurile de susţinere a economiei propuse de Kwasi Kwarteng și susținute de Liz Truss s-au bătut cap în cap cu cele inflaţioniste. Aşadar, cel mai radical pachet de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol a fost catalogat de economişti drept pompieristic.
Apoi, lira sterlină s-a prăbuşit faţă de dolar iar investitorii s-au panicat. A urmat o intervenţie a Băncii Angliei, care a cumpărat titluri de stat pentru a induce o acalmie în pieţele agitate după anunţul cu privire la tăierile record de taxe. Noul ministru britanic al Finanţelor Jeremy Hunt a anunţat luni, 17 octombrie, anularea ”aproape tuturor măsurilor fiscale” anunţate în urmă cu trei săptămâni.
Amintim că instalarea lui Liz Truss în postul de premier al Marii Britanii, a fost ironizată miercuri, 7 septembrie, de către purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Parlamentarii britanici încearcă înlocuirea lui Liz Truss
Surse anonime spun că deja peste 100 de parlamentari ai Partidului Conservator, aflat la guvernare, sunt pregătiţi să-i înainteze scrisori de neîncredere în Liz Truss lui Graham Brady, şeful comitetului conservator care organizează competiţiile pentru conducerea formaţiunii.
Amintim că Marea Britanie, vizibil afundată într-o criză politică, a schimbat trei prim-miniştri de când a votat în 2016 pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Parlamentarii îi vor cere lui Graham Brady să-i transmită lui Truss că timpul ei a expirat sau să modifice regulile politice interne ale partidului spre a permite desfăşurarea imediată a unui vot de neîncredere în actuala conducere.
Conform surselor, se aşteaptă ca Brady să opună rezistenţă, pe motivul că Truss, împreună cu noul ministru de finanţe Jeremy Hunt, merită o şansă pentru a prezenta strategia economică într-un buget la 31 octombrie.
Separat, cotidianul The Times a precizat că unii parlamentari au avut discuţii secrete cu privire la înlocuirea lui Liz Truss cu un nou lider. Premierul Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator luna trecută promiţând reduceri de taxe, luptă pentru supravieţuire politică după ce a renunţat la părţi cheie din programul său. Haosul a alimentat nemulţumirile în rândul partidului, aflat cu mult în urma laburiştilor în sondaje.
Așadar, pare că premierul britanic Liz Truss se află pe picior de plecare.