Prima pagină » International » Premierul britanic Boris Johnson, în vizită la Kiev. Ce a discutat cu președintele Ucrainei
Premierul britanic Boris Johnson, în vizită la Kiev. Ce a discutat cu președintele Ucrainei

Premierul britanic Boris Johnson, în vizită la Kiev. Ce a discutat cu președintele Ucrainei

01 feb. 2022, 23:01,
în International

În această seară a avut loc o conferință de presă comună, susținută de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

În cadrul acesteia, liderul ucrainean a afirmat că au fost discutate măsuri în scopul diminuării conflictului cu Rusia. De asemenea, acesta a precizat că nu poate prezice nimeni ce se va întâmpla în continuare în criza dintre cele două state.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat marți că un conflict cu Rusia nu ar implica doar Ucraina, ci ar conduce la un război pe scară largă în Europa.

Zekenskiy a explicat că Ucraina adoptă o abordare responsabilă față de acordul de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei, însă nu a fost de acord cu Rusia cu privire la secvențierea modului în care acordul ar fi pus în aplicare.

Premierul Marii Britanii a lansat acuzații la adresa Federației Ruse

Boris Johnson a afirmat că Rusia continuă presiunile militare asupra Ucrainei și că pericolul unei invazii militare este evident. De asemenea, acesta a subliniat că amenințarea de la Moscova implică și alte state, precum Republica Moldova și Georgia.

„Sunt unii care spun că noi exagerăm ameninţările, că Statele Unite şi Marea Britanie amplifică lucrurile. Dar rapoartele serviciilor arată altceva. Există un pericol clar şi prezent”, a declarat Boris Johnson, potrivit cotidianului The Guardian.

De asemenea, premierul a acuzat Rusia că încearcă să impună o nouă zonă de influență și că ambițiile Rusiei vor continua, subliniind că trebuie să ne gândim și la Georgia, Rep. Moldova și alte țări din estul Europei.

Liderul de la Londra a subliniat că Marea Britanie şi Statele Unite vor impune imediat sancţiuni masive împotriva Rusiei în cazul unui atac militar asupra Ucrainei.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a declarat, cu ocazia întrevederii cu Boris Johnson, că armata ucraineană „va lupta până la capăt” în cazul unui atac al Rusiei. „Acesta nu va fi un război între Ucraina şi Rusia; va fi un război european, un război în toată regula”, a afirmat Volodimir Zelenskiy.

Vladimir Putin, întrevedere cu premierul Ungariei, Viktor Orban

În paralel, șeful statului rus a susținut o conferință de presă, împreună cu premierul Ungariei, Viktor Orban. În cadrul acesteia, cei doi oficiali au discutat despre lunga colaborare dintre cele două state, precum și despre planurile de viitor privind furnizarea în Ungaria de carburant și gaze naturale pentru statul ungar.

Mai mult, prezența reprezentantului Ungariei a fost un prilej pentru a aduce în discuție poziția Uniunii Europene în ce privește conflictul de la granița Ungariei. Premierul a declarat, astfel, că niciun stat membru UE nu își dorește ca Rusia să înceapă un atac.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi, după întâlnirea cu premierul Ungariei, Viktor Orban, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică „au ignorat” principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate.

Vladimir Putin a declarat că au abordat și conflictul din Ucraina și problemele legate de drepturile omului. Președintele rus a analizat răspunsul SUA la cererile Rusiei de garanții pe termen lung trimise către NATO, dar a ignorat în mare măsură preocupările Rusiei cu privire la extinderea NATO, transferurile de arme către Ucraina și revenirea la status quo-ul din 1997. El a adăugat că un stat nu își poate crește securitatea în detrimentul altor state.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *