Prima pagină » National » Premierul: „Am solicitat poliției să reia controalele pentru a verifica dacă se respectă izolarea sau carantinarea”
Premierul:

Premierul: „Am solicitat poliției să reia controalele pentru a verifica dacă se respectă izolarea sau carantinarea”

21 iul. 2020, 20:00,
Antonia Ceausu în National

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre deciziile care au fost luate pentru a gestiona și stopa pandemia de coronavirus. Acesta a menționat că DSP-urile și oamenii legii vor fi implicați la maximum în depistarea cazurilor dar și a contacților direcți ai persoanelor infectate.

„Am solicitat câteva lucruri importante. DSP-urile vor trebui să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus care fie nu s-au internat, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate. Este vorba de 4.500 de persoane pentru care nu am avut temei pentru a dispune izolarea și nu am evaluat starea de sănătate. Accelerarea anchetelor epidemiologice atât la cazurile identificate pozitiv, cât și la persoanele care urmează să fie diagnosticate.

Este firesc să se impună izolarea pentru 14 zile a persoanelor care au intrat în vigoare cu persoane infectate. Am solicitatat internsificarea acțiunilor de control, mobilizarea tutotor angajaților, pentru sancționarea celor care nu respectă legea. Am solicitat poliției să susțină DSP-urile în identificarea penrsoanelor care au intrat în contact cu persoane infectate pentru a fi izolate sau carantinate. Am solicitat poliției să reia controalele pentru a verifica dacă se respectă izolarea sau carantinarea”, a declarat Ludovic Orban.

Gabriela Firea: „Românii nu vor să fie deinformați, manipulați”

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj dur la adresa Guvernului Orban. Aceasta consideră că membrii Executivului încearcă să mute vina eșecului gestionării crizei de coronavirus din România pe „umerii” cetățenilor. Gabriela Firea a afirmat că, românii au demonstrat în perioada stării de urgență că sunt responsabili și faptul că aceștia încep să ignore anumite recomandări ale autorităților este din cauza faptului că s-a încercat constant manipularea și dezinformarea acestora.

„Am citit printre rânduri ceea ce vor guvernanții noștri să ne transmită: ei ne spun că în alte țări această strategie a funcționat pentru că oamenii sunt mai civilizați. În diferite emisiuni, oamenii guvernului au declarat că europenii sunt civilizați și că românii sunt necivilizați. Eu nu cred că este corect ceea ce se transmite. Eu cred că românii înțeleg foarte bine situația în care ne aflăm.

Am văzut cu toții cât de bine au reacționat pe perioada stării de urgență, doar că românii nu vor să fie deinformați, manipulați.

Văd și ei cum, din păcate, autortățile se încurcă în cifre, Ministerul Sănătății dă niște cifre, CGS-ul dă alte cifre, inclusiv miniștrii au ieșit alaltăieri cu declarații diferite în ceea ce privește numărul de teste, de infectări, de paturi ATI și atunci populația simte că ceva nu este în regulă. Nu sunt de acord cu această teorie care ne este transmisă de la nivel guvernamental că ceilalți europeni sunt mai civilizați și mai educați și de aceea nu trebuie să fie amenințați cu dosare penale sau cu amenzi, sau nu trebuie să fie jigniți în apariții televizate, pentru că ei înțeleg de la sine și români sunt opusul acestor europeni, care ascultă de reguli.

Eu cred că am dovedit cu toții ca popor că știm ce înseamnă o astfel de situație, chiar dacă nimănui nu i-a fost bine. Am dovedit ca popor că suntem adaptabili și știm să respectăm regulile. Guvernul trebuia să-și ia în plimul rând ca partener cetățeanul și să-i explice pe toate căile, prin comunicatori foarte buni, sinceri, credibili. Prin această metodă prin care doar îi jignim și amenințăm pe români obținem doar contrariul la ceea ce se dorește”, a declarat Gabriela Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *