Prima pagină » Local » Premieră medicală în România! Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer!

Premieră medicală în România! Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer!

17 ian. 2023, 02:00, 6 ,
Codruța Șoroagă, în Local

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va fi singurul din țară care va achiziționa și utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer, după ce unitatea medicală a obținut o finanțare de 13.189.061,60 lei, prin PNRR, pentru „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat”, în vederea asigurării unor spații corespunzătoare pentru acordarea de servicii medicale de calitate

Proiectul „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat al Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași” are o valoare totală de 13.738.702,60 lei, din care 13.189.061,60 lei reprezintă fonduri nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 549.641 de lei fiind contribuția proprie a unității medicale. Termenul de implementare a proiectului este de 24 de luni.

Acesta este cel de-al doilea proiect pentru care Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași obține finanțare din fonduri europene, primul fiind „Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii electrice din incinta Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași”, cu o valoare totală de 10.625.309,26 lei.

Medicii din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași vor utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer

dr. Cristina Dobre

Termenul de implementare al proiectului este de 24 de luni

Prin acest proiect, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași își propune să crească numărul de spații de consultații pentru specialitățile existente deja în structura funcțională, precum medicină internă, stomatologie, psihiatrie adulți, psihiatrie pediatrică, endocrinologie, reumatologie și oftalmologie, să asigure un număr optim de cabinete de consultații pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni psihiatrice, dar și să adauge noi servicii medicale acordate în ambulatoriu pentru specialitățile conexe patologiilor psihiatrice.

 „Vorbim aici despre reumatologie, o specialitate justificată de patologia ce implică afectarea țesutului conjunctiv și articular, în cadrul aceleiași boli, precum și despre geriatrie și gerontologie, întrucât în structura organizatorică funcționează, în prezent, secția de cronici. Pacienții vor putea fi monitorizați în ambulatoriu, cu efect imediat în reducerea numărului de internări continue”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

De asemenea, prin acest proiect se vor asigura minimum două cabinete de ecografie și dotarea acestora în vederea realizării tuturor tipurilor de ecografii, precum ecografie abdominală, ecocardiografie, ecografie a părților moi și a vaselor, înființarea unui spațiu medical specific pentru efectuarea electrocardiografiilor, monitorizării Holter și ABPM, spirometrie, indice gleznă-braț, în regim ambulatoriu, dar și asigurarea dotărilor necesare pentru aceste tipuri de explorări.

„Acest proiect ne permite să venim cu o premieră pentru România, prin crearea unui Centru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer și achiziționarea unui dispozitiv inovator în tratamentul bolii Alzheimer, care acționează prin mecanisme biologice, precum creșterea permeabilității celulare, creșterea VEGF (factor de creștere endotelial vascular, o substanță produsă de celule care stimulează formarea de noi vase de sânge – n.r.), stimularea BDNF (factorul neurotrofic derivat din creier, ce joacă un rol important în supraviețuirea și creșterea neuronilor – n.r.), eliberarea de oxid nitric ce ajută la diminuarea depozitelor neurofibrilare specifice bolii Alzheimer.

Vom fi singurul spital din România care va utiliza stimularea transcraniană, prin impulsuri (TPS), pentru tratarea maladiei Alzheimer, cu ajutorul sistemului NEUROLITH (stimularea pulsului transcranian) – primul și singurul omologat pentru tratarea sistemului nervos central al pacienților bolnavi de Alzheimer”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Pentru ce vor fi folosite fondurile nerambursabile obținute prin PNRR

o imagine cu Planul National de Redresare si Rezilienta

Implementarea proiectului va permite reducerea duratei de spitalizare, reducerea perioadei necesare efectuării unor investigații, fără a mai fi necesară internarea pacienților

Prin intermediul acestui proiect va fi achiziționat și un polisomnograf ce va fi utilizat în diagnosticarea tulburărilor de somn, a sindromului de apnee în somn, narcolepsiei, tulburărilor de mișcare în somn, a anumitor categorii de boli încadrate ca parasomnii, precum somnambulismul, teroarea în somn etc. Echipamentul pentru realitate virtuală face parte, la rândul său, din același proiect.

Acesta este alcătuit dintr-un complex de software și hardware a cărui eficiență terapeutică este demonstrată de specialiști din întreaga lume, având posibilitatea de manipulare a mediilor virtuale într-o manieră care să faciliteze progresul pacienților. Prin folosirea unor software-uri dedicate se permite o progresie eficace a terapiei VR, demonstrată științific. Acest complex are capacitatea de a oferi pacientului oportunitatea de explora mediile virtuale, folosind membrele inferioare, având posibilitatea imersării eficiente în mediul virtual, prin capacitatea de explorare în timp real a mediului creat.

De asemenea, permite monitorizarea privirii pacientului în cască pentru identificarea subconștientă a elementelor cauzatoare ale fricilor, facilitând posibilitatea de a oferi o formă de intervenție personalizată, o medicină și o psihoterapie a viitorului, cu rezultate garantate.

„Vom achiziționa, de asemenea, un echipament pentru stimulare cognitivă. Vorbim aici despre un sistem destinat atât pentru tratarea, cât și pentru analiza diferitelor deficite cognitive ale pacienților: deficiențe de memorie (memorie de lucru, memorie pe termen scurt, memorie pe termen lung, memorie pentru conținut figural, memorie sau conținut verbal, memoria fețelor), deficite de atenție (vigilență, atenție selectivă, atenție spațială, atenție divizată, focalizarea a atenției), deficite de funcție executivă (planificare, raționament logic, activități din viața de zi cu zi), deficite de câmp vizual (anopsii și scotoame)”, a menționat dr. Cristina-Elena Dobre.

Dr. Cristina Dobre: „Noul Ambulatoriu Integrat se va adresa atât pacienților din județul Iași, cât și celor din întreaga țară”

Proiectul presupune și asigurarea capacității de diagnostic în bolile psihice, prin dotarea laboratorului existent cu o linie completă de analiză a neurolepticelor. Analiza biomarkerilor în diversele patologii psihiatrice poate avea rol de diagnostic, prognostic, evaluare a răspunsului terapeutic și evitare a efectelor adverse. HPLC poate fi utilizat în diagnosticul bolii Alzheimer și are un rol potențial în diagnosticul schizofreniei, a tulburării depresive sau bipolare.

De asemenea, analiza medicamentului și metaboliților acestuia în fluidele fiziologice (plasmă, extracte tisulare, LCR) sunt elemente indispensabile în tratamentul medicamentos în medicina modernă, iar detectarea precisă a medicamentelor în produsele biologice constituie un parametru esențial în procesul toxicologic și judiciar medico-legal.

Implementarea proiectului va permite reducerea duratei de spitalizare, reducerea perioadei necesare efectuării unor investigații, fără a mai fi necesară internarea pacienților, precum și realizarea de economii prin reducerea timpului de așteptare al pacienților și reducerea costurilor cu spitalizarea.

„Ne interesează, de asemenea, îmbunătățirea calității vieții pacienților, prin creșterea speranței de viață sănătoasă, toate investițiile convergând, în final, spre acest deziderat extrem de important. Noul Ambulatoriu Integrat se va adresa atât pacienților din județul Iași, cât și celor din întreaga țară, mai ales dacă ne referim la Centrul de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer”, a declarat managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Comentarii
  • Da…mare smecherie…liber la combinații cu fonduri europene…doamna G pe cai mari pana iese la pensie trebuie sa ia din cele 3 mil de euro măcar un sfert…nu sunt medicamente și cumpărăm din banii noștri de cel puțin 6 luni și doamnele visează…

  • Da de controlul corpului de control din decembrie nu ziceți nimic?

  • Buna dimineata tuturor pasarilor outoare. Pentru colega ,Penala”, raspunsul se afla in fata ochilor la fel ca si de adevarul. In cazul in care baga sau nu mana in fondurile europene, se vor pronunta organele abilitate. Motivul pentru care cumperi medicamente din banii personali se afla pe site ul DSP ul la rubrica garzi. Verificati un pic cele trei centre : Sipote, Barnova si Centru si faceti un top al medicilor care fac peste 8-9 garzi pe luna si cel mai important e cine face garzile
    weekend. Dupa ce faceti topul vedeti ca sotul unei distinse dne dr are de dat institutului multi bani pt prostiile facute drept despagubiri … iar ne lansam in acuzatii fara sa tratam adevarata problema a Institutului.

  • Romeo Inima Zburdalnica

    De scris se pot scrie multe, atat bune cat si rele. Pana una alta, felicitari fostul manager Oprisanu pentru viziunea sa, pentru ca din ce am citit este o parte din proiectul lui cu Satul Alzheimer si implicit actualei conduceri pentru ca au vazut oportunitatea. Sa
    mai amintim aici si raposatele conduceri care au schimbat tevile de apa rece vechi de cateva decenii si au restabil dreptatea imaginara in detrimentul unor bieti angajati care nu isi doreau decat o siguranta in cresterea copiilor si au cazut victime fara a beneficia de prezumtia de nevinovatie ca in cazul altora pana la dovada contrarie ( ca sa atingem si subiectul cu medicamente cumparate din bani personali ). Sanatate si spor in toate !

  • Să nu uitați în primul rănd cănd este funcțional să o programați pe Popeanu m..dar aveți mare grijă să nu vă ia foc 🔥 aparatura in timp ce o consultați aveți mare grijă

  • Bila vaginala

    Ce sat mai ameteala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *