Prima pagină » Local » Premieră la IRO. Intervenție chirurgicală de endometrioză cu robotul DaVinci
Premieră la IRO. Intervenție chirurgicală de endometrioză cu robotul DaVinci

Premieră la IRO. Intervenție chirurgicală de endometrioză cu robotul DaVinci

05 iul. 2024, 18:37,
BZI.ro, în Local

O echipă de tineri chirurgi de la Institutul Regional de Oncologie Iași, supervizată de prof. univ. dr. Ceana Nezhat, din Statele Unite ale Americii, a realizat joi, 4 iulie, o intervenție chirurgicală asistată robotic într-un caz dificil de endometrioză. Pacienta de 26 de ani , din județul Suceava, avea două chisturi ovariene de 5 cm și 12 cm.

„Intervenția chirurgicală a fost lungă, dificilă, dar reprezintă un real succes – pacienta și-a conservat potențialul reproductiv”, a declarat unul dintre membrii echipei chirurgicale, dr. Răzvan Vieriu. „Această reușită chirurgicală, cu ajutorul sistemului robotic de ultimă generație achiziționat în cadrul unui proiect implementat de UMF Iași, arată încă o dată că la IRO se practică, deja, medicina viitorului”, a subliniat și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Trei ore s-au scurs până la sfârșitul intervenției, timp în care brațele mecanizate ale robotului DaVinci au îndepărtat cele două chisturi endometriozice „enorme”: 12 cm, la ovarul stâng și 5 cm, la nivelul ovarului drept. Trei ore, cât durează un film de Tarrantino.

„Pentru noi chirurgii, timpul nu mai contează, fie că e o intervenție de trei ore sau de zece ore, ai impresia că a trecut o secundă. Percepția timpului este înlocuită de concentrare și adrenalină. La final nu ești obosit, ci aștepți să vezi că totul este bine, că operația a reușit”, a explicat dr. Mădălina Gavrilescu, „bedside surgeon” sau „al cincilea braț” al robotului în cadrul intervenției de joi.

15 medici tineri urmăreau în liniște operația, transmisă live pe plasmă

Din amfiteatrul Institutului Regional de Oncologie, 15 medici tineri urmăreau în liniște operația, transmisă live pe plasmă. Alți 150 de studenți și rezidenți au asistat online.

„Incredibil, i-au salvat ovarele acestei fete de 26 de ani!”, s-a entuziasmat profesorul Eugen Târcoveanu, unul dintre cei mai reputați chirurgi ieșeni, cu o carieră care cântărește greu, cât jumătate de secol.

Salvatorii sunt medicii chirurgi Răzvan Vieriu și Mădălina Gavrilescu, supervizați de prof. univ. dr. Ceana Nezhat, din Statele Unite ale Americii, specialist de renume mondial în chirurgia minim invazivă ginecologică, invitat special al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru a conferenția în cadrul unei sesiuni științifice de anvergură: „Advances in minimally invasive gynecologic surgery”

Pe „fata asta” de 26 de ani o cheamă Alexandra și este din Siret, județul Suceava. Durerile pelvine groaznice au adus-o la Iași, la Spitalul clinic de obstetrică-ginecologie „Cuza Voda”, la profesorul Bogdan Doroftei. Evaluarea RMN a identificat un chist endometriozic de 12 cm la nivelul ovarului stâng și un altul de aproximativ 5 cm la nivelul ovarului drept.

Au mai fost identificate multiple leziuni de endometrioză

Au mai fost identificate multiple leziuni de endometrioză profundă la nivelul ambelor ligamente uterosacrate precum și la nivelul rectosigmoidului. Endometrioza este o afecțiune medicală în care țesutul asemănător endometrului (mucoasa care căptușește interiorul uterului) începe să crească în afara uterului. Acest țesut poate fi găsit pe ovare, trompele uterine, suprafața exterioară a uterului și alte organe din pelvis. Un diagnostic grav, cu simptom de durere severă, care a fost tratat cu unul dintre cele mai performante sisteme chirurgicale din lume.

Sistemul robotic Da Vinci, ajuns la IRO printr-un grant al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, pregătirea unor echipe tinere de chirurgi care au învățat chirurgia viitorului” și extraordinara prezență la Iași a profesorului Ceana Nezhat, au marcat pentru chirurgii de la IRO o premieră în regiunea de N-E a Moldovei – prima operație robotică de endometrioză, iar pentru tânăra de 26 de ani, revenirea la viața de dinainte de durere.

„Din cauză că pacienta este mică de statură, limita superioară a chistului ovarian stâng era la nivelul ombilicului, ceea ce a făcut intervenția mai dificilă. Au fost îndepărtate chisturile, cu păstrarea ambelor ovare și au fost rezecate leziunile de endometrioză profundă. Intervenția chirurgicala a fost lungă, dificilă, dar reprezintă un real succes – pacienta și-a conservat potențialul reproductiv. Pentru noi, echipa chirurgicală, această premieră reprezintă un orizont nou, robotul DaVinci fiind instrumentul perfect pentru tratamentul acestei patologii foarte frecvente și invalidante”, a mărturisit dr. Răzvan Vieriu.

Cum se desfășoară o intervenție de endometrioză cu robotul DaVinci?

Chirurgul controlează instrumentele robotice folosind o consolă situată lângă masa de operație. Sistemul DaVinci oferă o vizualizare tridimensională de înaltă rezoluție și permite mișcări precise ale instrumentelor. Cu ajutorul „brațelor”, chirurgul localizează și îndepărtează țesutul endometrial și aderențele.

Chisturile de pe ovare sunt identificate și îndepărtate cu grijă, menținând cât mai mult posibil țesutul ovarian sănătos. În funcție de dimensiunea și poziția chisturilor, acestea pot fi excizate complet sau golite și apoi îndepărtate. Este asigurată, ulterior, oprirea sângerării din zonele de excizie folosind electrocauterizare.

Chirurgia viitorului la IRO

În urmă cu doi ani, mai exact pe data de 23 iunie, a fost practicată prima intervenție chirurgicală asistată robotic din regiunea de nord-est a țării, folosind sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, sistem achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași.

De atunci și până în prezent, patru echipe alcătuite din tineri chirurgi, asistați de tehnicieni, au efectuat peste 200 de intervenții chirurgicale minim invazive. Este un sistem care a revoluționat chirurgia prin creșterea preciziei și reducerea timpului de recuperare. Cu toate acestea, prețul de achiziție al unui astfel de sistem poate ajunge la sume exorbitante, de ordinul milioanelor de euro, cărora li se adaugă costurile de întreținere și consumabile, devenind astfel inaccesibil majorității unităților spitalicești din țară.

„La Institutul Regional de Oncologie Iași, spital care acoperă întreaga Moldovă, cu personal medical extrem de bine pregătit, sunt asigurate condițiile optime pentru utilizarea chirurgiei robotice, datorită echipamentelor moderne preexistente din blocurile operatorii și ATI. Așadar nu este o întâmplare că aici se poate practica astăzi o chirurgie a viitorului și că cei care o practică sunt tinerii mei colegi chirurgi, care acumulează experiență cu ajutorul unui robot de ultimă generație. Medicina robotică se practică și în alte spitale din țară, dar noi avem singurul sistem dotat cu două console – una pentru cel care realizează operația, și cea de-a doua, de învățare, pentru chirurgul care vrea să se familiarizeze cu procedura”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *