Prima pagină » Local » Premieră la Iași! Secția de neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” va primi numele medicului Maria Stamatin

Premieră la Iași! Secția de neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” va primi numele medicului Maria Stamatin

17 iun. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Medicul și profesorul universitar Maria Stamatin și-a dedicat peste 30 de ani salvării a mii de copii născuți prematur în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Cuza-Vodă” din Iași. Prin dedicarea sa, prof. dr.  Maria Stamatin a reușit să salveze și copiii care nu cântăreau mai mult de 500 grame. Aceasta a înființat și condus secția Neonatologie II de la Maternitatea „Cuza Vodă”, secție care îi va purta numele.

Prof. dr. Maria Stamatin s-a pensionat de curând, ocazie cu care conducerea Maternităţii „Cuza Vodă” a decis ca Secţia Neonatologie II să fie redenumită după numele celei care a înființat-o și a condus-o atâția ani. În prezent, conducerea secţiei a fost preluată de dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog.

o imagine cu Maternitatea Cuza Voda

Medicul Maria Stamatin a înființat și condus secția Neonatologie II de la Maternitatea „Cuza Vodă”, secție care îi va purta numele

Secția de neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” va purta numele medicului Maria Stamatin

Prof. dr. Maria Stamatin a fost cea care a înființat secția de neonatologie. Secția Clinică Neonatologe II găzduiește cea mai mare unitate de Terapie Intensivă Neonatală din România, care numără 25 de paturi. În cadrul acestei secții, an de an, peste 1000 de nou-născuți se bucură de tratamente dintre cele mai inovatoare. Inițial, secția a numărat 25 de paturi de terapie intensivă și 15 paturi destinate prematurilor în recuperare. Începând din anul 2007, secția are în componența sa 65 de paturi, ajungându-se la acest număr prin transferul secției de prematuri din cadrul Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași la Maternitatea Cuza Vodă.

“M-am simțit onorată și, trebuie să recunosc, cred că este pentru prima dată în Iași când unei secții îi este dat celui care a creat-o și a condus-o și asta atât timp cât acest om este în viață, pentru că, în general, lucrurile acestea se fac după ce nu mai suntem. Atunci, zic eu, că este cu atât mai onorant că managerul Maternității Cuza Vodă, Robert Dâncă, a înțeles că a onora pe cei care au muncit și au creat ceva, adică o școală de neonatologie, este un lucru important pentru toată lumea, și pentru mine, ca medic, și pentru cei care au făcut acest lucru”,  a declarat prof. dr. Maria Stamatin.

 o imagine cu 2 bebelusi in cadrul sectiei de neonatologie

Prin dedicarea sa, medicul Maria Stamatin a reușit să salveze și copiii care nu cântăreau mai mult de 500 grame

Medicul ieșean și-a dedicat întreaga viață salvării copiilor născuți prematur

 o imagine cu medicul Maria Stamatin

Prof. dr. Maria Stamatin s-a pensionat de curând, ocazie cu care conducerea Maternităţii „Cuza Vodă” a decis ca Secţia Neonatologie II să fie numită după numele celei care a înființat-o și a condus-o atâția ani

Prof. dr. Maria Stamatin și-a început activitatea în cadrul secției de neonatologie în anul 1988, ca medic secundar. Doctorul neonatolog care a salvat viața a mii de copii născuți prematur a avut parte de o evoluție spectaculoasă în carieră. A visat de mic copil să ajungă medic, iar, prin muncă, visul său a devenit realitate.

A studiat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași). După terminarea facultății, a fost medic la dispensarul din comuna Târlișua, a fost medic și la oraș, urmând ca mai apoi să ajungă la șefia Secției de Neonatologie a Maternității “Cuza Vodă” din Iași. În anul 1996, a creat Asociația de Neonatologie din România. Medicul a coordonat programul RoNeonat cu finalizarea modernizării complete a serviciului de Neonatologie în Centrul Regional de Terapie Intensiv Neonatală de nivel III din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”.

În perioada 2008-2016, prof. dr. Maria Stamatin a fost prorector al UMF Iași. Medicul a fost pentru o perioadă director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.

Decizia ca secția de neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” să primească numele medicului Stamatin a fost luată în comitetul director al unităţii medicale, urmând ca propunerea de schimbare a denumirii secţiei să fie înaintată către Ministerul Sănătăţii.

Comentarii
  • Dumnezeu sa ii dea sanatate si pensie linistita dnei dr. Stamatin!
    Fetita mea a fost ingrijita exceptional la salonul de prematuri de colectivul medicaul indrumat de dna dr. Stamatin. Le multumesc din suflet.
    Fetita mea are 11 ani acum si e o minune de copil.

  • Performanta a fost asigurata de catre colectivul format din zecile de medici si asistente care au vegheat la capataiul fiecarui nou nascut cu probleme. Despre ei nu se spune nimic?

  • Maria Stamatin

    Sunt absolut de acord nu există performanta fără echipă iar echipă de medici și asistente și infirmiere din cadrul Maternități Cuza-Voda este o echipă de excepție care se implica cu mult profesionalism și dragoste pentru îngrijirea nou-născutului.

  • Intr-un centru universitar ca Iasiul exista un deficit constant de medici neonatologi. Concurs recent la maternitatea Cuza Voda. Alt concurs recent la maternitatea Elena Doamna. Cu publicitate in mass media locala, cu publicitate la radio. Cu locuri ramase neocupate. Mai degraba gasesti un neurolog decat un neonatolog. Care sa fie explicatia neocuparii acestor locuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *