Prima pagină » Eveniment-Social » Premieră la Ateneul Național Iași, despre Wolfgang Amadeus Mozart
Premieră la Ateneul Național Iași, despre Wolfgang Amadeus Mozart

Premieră la Ateneul Național Iași, despre Wolfgang Amadeus Mozart

15 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

La Ateneul Național Iași este programat un spectacol-premieră, ce-l are în prim-plan pe Wolfgang Amadeus Mozart, cu actorul Claudiu Bleonț în distribuție. Reprezentația va avea loc astăzi, 15 februarie 2022, de la ora 17:00, în Sala Mare ”Radu Beligan” a instituției. ”Amadeus” este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart

Premieră la Ateneul Național din Iași despre marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și o inedită lansare de carte! În prim-planul distribuției este actorul Claudiu Bleonț, în rolul lui Antonio Salieri. Acesta va avea loc astăzi, 15 februarie 2022, de la ora 17:00, în Sala Mare ”Radu Beligan” a instituției. Reprezentația, intitulată ”Amadeus”, de Peter Shaffer, în regia lui Toma Enache, este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.

Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu precădere în Viena. Tot astăzi, de la ora 16:00, va avea loc lansarea cărții ”Infectați de iubire”, a regizorului Toma Enache, chiar de Ziua Națională a Lecturii! Asta, cu participarea actorilor: Claudiu Bleonț, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și Dumitru Florescu. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Spectacol-premieră la Ateneul Național Iași despre Wolfgang Amadeus Mozart

Astfel, distribuția completă de la noul spectacol-premieră de la Ateneul Național Iași, despre marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, este: Wolfgang Amadeus Mozart: Codrin Dănilă, Costanze Weber: Erica Moldovan, Venticelli: Florin Gorgos, Gelu Ciobotaru, Florin Gardan, Răzvan Grosu, Mara Lucaci, Ioana Aciobăniței, Mariana Dumitrache, Mălina Balcan, Patricia Iacob, Ioana Sună, Iosif II, Împăratul Austriei/ Tatăl: Dumitru Florescu, Contele Von Strack/ Fantoma: Răzvan Grosu, Orsini-Rosenberg – Director Operă: Alexandra Paftală, Baronul von Swieten: Florin Gardan, Caterina Cavalieri: Mălina Balcan, Tereza Salieri: Ioana Sună.

Regie: Toma Enache, asistent regie: Erica Moldovan, costume: Alina Dincă-Pușcașu, decor: Cătălin Târziu, proiecții: Silviu Apostol, mișcare Scenică: Cristina Todi, vioară: Patricia Iacob, regia tehnică: Alexandru Amargheoalei.

”Amadeus” este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor

De reliefat este că ”Amadeus” e o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash-back segmentat al lui Salieri, un muzician complexat aflat, în ciuda diferenței de vârstă, într-o competiție – nu doar muzicală – cu genialul W.A. Mozart.

Salieri, la bătrânețe, este vizitat de un preot pentru a se spovedi, pretext pentru a se derula în fața ochilor noștri viața plină de neprevăzut a compozitorului pe care astăzi îl știe și admiră o lume întreagă. În acest context, prezența îndrăgitului actor Claudiu Bleonț, dar și a echipei de actori ai Ateneului Național din Iași promite un moment cultural-artistic aparte pentru public.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut în Salzburg

Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) s-a născut la 27 ianuarie 1756 în Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Fürstbistum) ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatăl său, Leopold Mozart, a fost un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, apreciat și pentru aptitudinile sale pedagogice. În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus.

Mai târziu, în Italia, și-a luat numele de „Amadeus”, traducerea latină a lui ”Theophilus” (”Iubitor de Dumnezeu”). Acesta fost un compozitor austriac, unul dintre cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. Anul 2006, cu ocazia jubileului a 250 de ani de la nașterea compozitorului, în Austria și Germania a fost cunoscut ca ”Anul muzical Mozart”. Având în vedere toate acestea, spectacolul-premieră de la Ateneul Național Iași, despre Wolfgang Amadeus Mozart, cu actorul Claudiu Bleonț în distribuție, este o veritabilă evocare dramaturgică a marelui artist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *