Prima pagină » Titlurile zilei » Premieră în traficul de la Iași! Strada Lascăr Catargi va fi prelungită prin parcul de pe Independenței – PRIMELE SCHIȚE, GALERIE FOTO

Premieră în traficul de la Iași! Strada Lascăr Catargi va fi prelungită prin parcul de pe Independenței – PRIMELE SCHIȚE, GALERIE FOTO

06 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Strada Lascăr Catargi din Iași va fi extinsă până spre bulevardul Independenței, pe lângă parcul din zona centrală. În plus, spațiul de la Policlinica Mare din Iași ar urma să fie transformat într-o parcare subterană. Proiectul va cuprinde 400 de locuri de parcare întinse pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați

Un proiect inițiat de autoritatea locală ține de zona în care se află Policlinica Mare din Iași. Pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați ar urma să apară o parcare subterană cu 400 de locuri. Zona vizată este între Statuia Independenței și strada Vasile Conta. În acest areal ar urma să apară noua parcare subterană, cu spații verzi deasupra. Proiectul este însă abia la stadiul de intenție.

În plus, a fost luat în calcul și ca strada Lascăr Catargi să fie extinsă până pe bulevardul Independenței, așa cum era acum câteva zeci de ani, când artera purta denumirea de Karl Marx. Strada respectivă are un istoric aparte, multe clădiri fiind afectate în anii regimului comunist. În acest fel, strada extinsă spre Independenței ar prelua mult mai ușor traficul din zonă. Un plan din 1959 arată cum erau dispuse la vremea respectivă străzile și cum fosta Karl Marx se intersecta cu Friedrich Engels (actuala Vasile Conta), înainte de a da în Gheorghi Dimitrov (actualul Bulevardul Independenței).

Parcare între statuia Independenței și Policlinica Mare

Schimbare majoră în zona centrală a municipiului Iași. Municipalitatea a luat în calcul o serie de zone din oraș ce vor fi transformate în parcări subterane. Vizate sunt zone în care traficul rutier a devenit un adevărat coșmar și unde parcările au devenit deja suprapopulate. În calcul au fost luate zone precum Alexandru cel Bun, cea din fața Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, Gara Mare, dar și alte zone din municipiul Iași. Una din zonele vizate este parcarea de la Policlinica Mare din Iași, între statuia Independenței și clădirea unității medicale. Zona a mai fost luată în calcul și în trecut de autoritatea locală pentru o parcare care să degreveze traficul rutier din centrul orașului.

Noi parcări subterane în municipiul Iași în mai multe cartiere

În afara zonei de la Statuia Independenței din Iași, municipalitatea a luat în calcul și alte cartiere pentru construirea unor parcări. În zona Mușatini din cartierul Alexandru cel Bun a fost luată în calcul o suprafață de circa 2.500 de meri pătrați pentru o parcare supraetajată pe mai multe niveluri. În afara acestui proiect, municipalitatea a inițiat un proiect pentru o parcare subterană pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie și nu numai. UMF deține și o clădire în zona Elena Doamna, unde deja sunt probleme cu locurile de parcare. Conducerea Primăriei a arătat că se dorește ca proiectele pentru locurile de parcare subterane să fie finanțate prin programul PNRR.

„Am trimis cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe pilonul II: Servicii publice, dezvoltare urbană, valorificare patrimoniu, II.1: Mobilitate urbană, regenerare urbană și valorificarea patrimoniului local. Vorbim despre proiecte pentru parcări subterane verzi, cu locațiile de la UMF, Rond CUG, Parc Ciurchi și Golia”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt de la Primăria Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
17 iulie 2024
17 iulie 2024