O echipă de cercetători americani a raportat că este posibil să fi vindecat o femeie infectată cu HIV. Aceasta a primit un tratament rar şi totodată periculos, cu celule stem pentru a lupta împotriva virusului, cât şi a cancerului.
Datorită faptului că tratamentul este extrem de riscant, experții recomandă utilizarea acestuia doar în cazul pacienților cu cancer, care sunt susceptibili de a muri fără o intervenție medicală majoră.
Prima femeie vindecată de HIV după urmarea tratamentului cu celule stem
Femeia este a patra persoană care s-a vindecat vreodată de HIV – precedentele trei sunt toți bărbați – iar cercetătorii au descoperit două cazuri de femei care au învins cumva virusul în mod natural.
Aceasta, bolnavă şi de cancer, a primit un tratament menit să combată ambele boli simultan. Tratamentul, este însă atât de riscant încât a fost considerat „neetic” pentru a fi folosit la persoanele care nu au un diagnostic de cancer în stadiu avansat.
Pentru a putea realiza acest tratament, mai întâi, medicii trebuie să găsească un donator care are o mutație rară ce îi face rezistenți la virus. Experții au spus că persoanele care au această mutație sunt de obicei nord-europeni și, chiar și atunci, într-un procent foarte mic.
Tratamentul se realizează prin efectuarea unui transplant de „cordon haplo” care utilizează sânge din cordonul ombilical și măduvă osoasă de la donator. Se pare că sângele din cordonul ombilical ajută la combaterea cancerelor de sânge – cum ar fi leucemia de care suferea femeia vindecată de HIV -, în timp ce măduva osoasă furnizează celule stem organismului.
Având în vedere că sângele din cordonul ombilical nu este la fel de eficient pentru adulți precum este pentru copii, transplantul de celule stem poate ajuta la creșterea eficacității acestuia.
„Rolul celulelor donatoare adulte este de a grăbi procesul de grefare timpurie și de a face transplantul mai ușor și mai sigur”, a declarat Dr. Koen van Besien, unul dintre medicii principali care evaluează pacienta din New York.
Menționăm că în ultimii doi ani, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași au fost depistate 15 noi cazuri de infecție HIV și 25 de persoane cu boala SIDA.
Cercetătorii estimează până la 50 de pacienți care ar putea primi procedura în fiecare an
Dat fiind faptul că acest tratament cu celule stem poate duce la moartea pacientului, experţii susţin că nu va fi folosit asupra persoanelor care îşi pot gestiona infecţia cu HIV prin metode normale. Această metodă va fi utilizată doar asupra persoanelor care au cancer în stadiu terminal.
Din cei peste un milion de americani infectaţi cu HIV, cercetătorii estimează că un număr de 50 de pacienţi pe an vor putea beneficia de acest tratament inovator.
Femeia în cauză a fost diagnosticată cu HIV în 2013 și leucemie în 2017, făcând-o o potențială candidată. Ceea ce a condus la decizia de a i se aplica femeii acest tratament, au fost diagnosticele sale. Mai precis, aceasta a fost diagnosticată cu HIV în 2013 şi cu leucemie în 2017.
Corpul pacientei a reacţionat bine la tratament. După ce l-a început în urmă cu patru ani, cu timpul, cancerul a intrat în remisie şi tratamentul HIV a fost întrerupt iarna trecută.
Deşi s-a renunţat la tratamentul HIV în urmă cu un an, virusul nu a reapărut. Scanările repetate ale corpului femeii vindecate nu arată celule HIV cu potențial de replicare.