Prima pagină » Eveniment-Social » Premieră în România! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat la apă o celebră ambarcațiune maritimă pentru cercetare, în județul Neamț – FOTO

Premieră în România! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat la apă o celebră ambarcațiune maritimă pentru cercetare, în județul Neamț – FOTO

07 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat la apă un celebru vapor! Evenimentul a avut loc în Stațiunea de Cercetare de la Potoci, județul Neamț. Aici a avut loc și refacerea pontonului și a batiscafului „Răzvan”, pentru care s-au finalizat recent lucrările de reparații. În cadrul Stațiunii de la Potoci funcționează Laboratorul de evaluare a calității apei prin bioindicatori-ACVAPUR, care desfășoară activități de evaluare a gradului de poluare a apei lacurilor montane sub influența biotehnologiilor de acvacultură a salmonidelor

Premieră în mediul academic din România! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a lansat la apă un celebru vapor cu ajutorul căruia se vor face cercetări științifice! Pentru acesta s-au finalizat, recent, lucrările de reparații. Evenimentul a avut loc în Stațiunea de Cercetare de la Potoci- Neamț. Aceasta este situată pe malul de S-E al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz! A luat ființă ca răspuns la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic, construirea barajului și a uzinei hidroelectrice de la Stejaru.

În cadrul Stațiunii de la Potoci funcționează Laboratorul de evaluare a calității apei prin bioindicatori-ACVAPUR, care desfășoară activități de evaluare a gradului de poluare a apei lacurilor montane sub influența biotehnologiilor de acvacultură a salmonidelor. Asta prin utilizarea unor metode biologice bazate pe bioindicatori: fitoplancton, zooplancton, zoobentos, ihtiofauna în vederea valorificării potențialului socio-economic al lacului Bicaz, dar și pentru asigurarea sustenabilității capitalului natural reprezentat de lacul de acumulare Bicaz.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are funcțională o ambarcațiune maritimă pentru cercetare, în județul Neamț

De reamintit că, tot în zonă, o ambarcațiune celebră a ieșit la suprafață, în urmă cu aproximativ 3 ani, chiar pe fundul lacului Bicaz.

„Este de datoria noastră să protejăm și să reîntregim patrimoniul Universității. Personal, nu aș fi dat la fier vechi nava – vapor «Emil Racoviță», simbol al cercetării științifice din perimetrul lacului Bicaz! Acum, după ce am găsit abandonată această ambarcațiune, Universitatea este printre puținele din România care va beneficia de o asemenea infrastructură dedicată cercetării”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Universitatea „Cuza”.

Construirea și dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne de cercetare, respectiv asigurarea cercetărilor lacustre cu nava „Emil Racoviță” și cu nava de cercetări ACVAPUR din cadrul Stațiunii de la Potoci

Misiunea de cercetare a Stațiunii Biologice de la Potoci de la Universitatea Cuza din Iași a fost sintetizată și aplicată într-o metodologie holist-integratoare care a presupus explorarea plurifactorială a fenomenelor lacustre studiate. S-a realizat o fundamentare a diagnozei ecologice a ecosistemelor afectate de construcția hidroenergetică, iar fluxul cercetărilor multianuale a orientat încă de la înființare profilul stațiunii, astfel încât să asigure și condiții de practică studențească de teren, apropiind studenții și cercetătorii de explorarea directă a fenomenelor naturii. Construirea și dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne de cercetare, respectiv asigurarea cercetărilor lacustre cu nava „Emil Racoviță” și, acum, cu nava de cercetări ACVAPUR din cadrul Stațiunii reprezintă baza activității acestui loc.

Astfel, ambarcațiunea va fi utilizată inclusiv pentru a se monitoriza efectele și nivelul poluării din acest areal natural al județului Neamț. Cercetătorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor putea, practic, să contribuie decisiv la găsirea unor soluții științifice de reducere a acestui fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *