Prima pagină » Eveniment-Social » Premieră în Iași! La Palatul Braunstein are loc o expoziție cu lucrări semnate de artiști celebri, precum Michelangelo: „Este pentru prima dată în istoria muzeografiei românești” – GALERIE FOTO

Premieră în Iași! La Palatul Braunstein are loc o expoziție cu lucrări semnate de artiști celebri, precum Michelangelo: „Este pentru prima dată în istoria muzeografiei românești” – GALERIE FOTO

13 oct. 2023, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

La Palatul Braunstein din Iași are loc, în perioada 12 octombrie – 12 noiembrie, o expoziție cu lucrări semnate de artiști celebri, precum Michelangelo, Dürer, Rembrandt, Rubens și Schiele

Pasionații de artă sunt așteptați să viziteze, în număr cât mai mare, expoziția „Albertina & Brukenthal la Iași”, ce este deschisă zilnic în intervalul orar 09.00-20.00. Evenimentul aduce, în premieră la Iași, în fața publicului, o colecție de gravuri și desene realizate de unii dintre cei mai renumiți artiști din istoria artei europene.

Expoziție impresionantă la Palatul Braunstein din Iași, cu lucrări semnate de artiști celebri, precum Michelangelo și mulți alții

 o poză cu Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi

Lucrări semnate de artiști celebri

Expoziția impresionantă este organizată de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul Albertina din Viena în colaborare cu Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași și cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Această expoziție a avut loc pentru prima dată în Sibiu, în luna iunie a acestui an, iar Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Brukenthal, a făcut tot posibilul ca evenimentul să se țină și în Iași, având o strânsă legătură cu reprezentații Muzeului Municipal „Regina Maria”. Expoziția urmărește să reunească cele două mari muzee ale lumii, subliniind punctele comune ale acestora, fondatorii muzeelor, Prințul Albert Sachsen-Teschen și Baronul Brukenthal, doi prieteni aflați în strânse legături cu Maria Tereza, membri ai lojei francmasonice și renumiți colecționari.

„Este o expoziție importantă, este o colaborare extraordinară pe care Muzeul Național Brukenthal împreună cu Muzeul Albertina din Viena au semnat-o în acest an. Este pentru prima dată în istoria muzeografiei românești când un muzeu din România poată să aibă o colaborare diplomatică cu renumitul muzeu din Viena. Muzeul Albertina din Viena este cunoscut ca fiind cel mai frumos și cel mai rafinat muzeu din Europa. Anul acesta, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în luna iunie am deschis această expoziție.

Pentru că țin foarte mult la Iași și am o colaborare foarte frumoasă cu Muzeul Municipal «Regina Maria» și pentru că am și o obligație față de acest oraș, dat fiind că am fost ales ca și cetățean de onoare al acestui oraș, am vorbit cu directorul muzeului din Viena și am decis ca această expoziție să aibă loc și la Iași timp de o lună. Este o premieră și sper ca această expoziție să fie vizitată. Am avut bucuria ca, la Sibiu, expoziția să fie vizitată de peste 50.000 de persoane.

Lucrările expuse sunt în tehnica ulei, sunt lucrări de desen, de gravură și lucrări de litografie. Toate sunt valoroase în sinea lor, prețul diferă de la câteva zeci de mii de euro până la cel mai înalt nivel”, spune dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Lucrări semnate de artiști celebri

 o poză de la expoziția „Albertina & Brukenthal la Iași”

Expoziția este deschisă începând cu 12 octombrie până pe data de 12 noiembrie

În cadrul expoziției „Albertina & Brukenthal la Iași” sunt expuse lucrări semnate de unii dintre cei mai renumiți artiști din istoria artei europene. Recunoscut ca „poate cel mai rafinat și frumos din Europa”, Muzeul Albertina din Viena (Austria) deține o valoroasă colecție de gravuri și desene, cuprinzând lucrări de Michelangelo, Dürer, Rembrandt, Rubens, Schiele etc. Muzeul Național Brukenthal din Sibiu gestionează și promovează o impresionantă colecție de gravură, cu lucrări semnate de Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Hendrick Goltzius, Egidius Sadeler, Boetius şi Schelte Bolswert, Cornelis Galle, Lucas Vorsterman, Jan Saenredam, Cornelis Bloemaert, Jacques Callot, Antoine Masson, Claude Mellan, Robert Nanteuil, Giambattista Piranesi sau Giovanni Battista Tiepolo.

„Ceea ce prezentăm în această expoziție este important și nu poate fi subestimat, pentru că vorbim despre primul autoportret al lui Albrecht Dürer, «Mâini rugându-se», ale aceluiași artist, lucrări ale lui Leonardo da Vinci, Pieter Brueghel sau Peter Paul Rubens și mergem mai departe, spre secolul al XX-lea, la Egon Schiele, unul dintre cei mai importanți pictori expresioniști, expresionismul timpuriu al secolului al XX-lea. Sper că vă veți bucura de această selecție de capodopere și că vă veți simți îmbogățiți în același fel în care o fac milioane de vizitatori aici, la Muzeul Albertina, în capitala Austriei, Viena”, transmite, prin intermediul unei rețele de socializare, prof. dr. Klaus Albrecht Schröder, director general al Muzeului Albertina Viena.

Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi, spune faptul că expoziția va fi deschisă timp de o lună de zile în intervalul orar 09.00-20.00.

„Este o expoziție foarte importantă la Iași. Acum, când totul este atât de tulbure și se aude atât de mult glasul puștii, noi încercăm să spunem și să arătăm, cultura nu are frontiere și cultura unește popoarele. Am adus, la Iași, lucrări care pot fi admirate de cei care poate nu au posibilitatea să ajungă la Viena sau nici măcar la Sibiu. Suntem bucuroși că am realizat această expoziție și așteptăm cât mai multe persoane. Ea este deschisă timp de o lună de zile, zilnic, de la ora 09.00 până la ora 20.00”, declară Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi, în legătură cu expoziția ce are loc la Palatul Braunstein.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024