Prima pagină » Local » Premieră: Acuzat că a legat cu sârmă limbile unor cai, dar a scăpat nepedepsit pentru schingiuire! Judecătorii ieșeni l-au condamnat!
Premieră: Acuzat că a legat cu sârmă limbile unor cai, dar a scăpat nepedepsit pentru schingiuire! Judecătorii ieșeni l-au condamnat!

Premieră: Acuzat că a legat cu sârmă limbile unor cai, dar a scăpat nepedepsit pentru schingiuire! Judecătorii ieșeni l-au condamnat!

18 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un cunoscut al oamenilor legii a fost achitat pentru rănirea sau schingiuirea animalelor. Acesta a fost condamnat, însă pentru alte infracțiuni. În final, pedeapsa este de doi ani și nouă luni de pușcărie. Este doar al doilea caz în care un ieșean este judecat pentru schingiuirea animalelor

Sentință în premieră în Justiția ieșeană! Un individ din județul Iași a fost achitat pentru schingiuirea animalelor. Doar doi ieșeni au fost judecați până acum pentru această infracțiune. În schimb, inidividul, pe numele său Paul Daniel Diaconu, a fost pedepsit pentru alte infracțiuni. Magistrații Judecătoriei Răducăneni au dispus condamnarea acestuia la doi ani și nouă luni de închisoare, cu executare, pentru violare de domiciliu, furt calificat și șantaj.
„Ia act că inculpatul a fost liberat condiționat pe 19 aprilie 2016. Termenul de supraveghere reprezentat de restul neexecutat de 415 zile este împlinit”, au menționat judecătorii. De asemenea, aceștia au admis acțiunea formulată de partea civilă. Astfel, inculpatul a fost obligat să-i plătească părții civile 10.000 de lei, cu titlu de daune materiale. Motivul achitării pentru schingiuirea animalelor a fost că fapta din acest caz nu este prevăzută de legea penală.

Scandal cu caii

În urmă cu câteva luni, Daniel Diaconu a fost trimis în judecată. Procurorii au susținut că individul ar fi furat niște cai, pe care i-ar fi schingiuit.

„În noaptea de 10 spre 11 iulie 2013, inculpatul a pătruns fără drept în curtea locuinței persoanei vătămate, din satul Comarna. De acolo, el a furat doi cai din grajd, pe care i-a rănit și schingiuit, prin legarea limbilor cu sârmă. Acesta a constrâns persoana vătămată – prin condiționarea restituirii cailor, prin amenințarea cu uciderea acestora și cu incendierea locuinței – să plătească sume de bani pentru recuperarea animalelor”, a precizat Constantin Daniel Bosînceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni.
Acesta este al doilea caz de schingiuire a animalelor trimis către instanțele ieșene. Tot recent, un alt ieșean, Mihai Șchipor, a fost acuzat de rănirea sau schingiuirea animalelor.

Potrivit anchetatorilor, pe 16 aprilie 2017, Șchipor ar fi lovit intenționat cu tractorul o bovină din rasa metis, de culoare neagră, care îi aparținea unei femei. Ulterior, bovina a fost sacrificată, incidentul având loc în satul Buhăeni, din comuna Andrieșeni. Conform procurorilor, bărbatul ar fi fost deranjat că mai multe vaci ar fi intrat în cultura lui de lucernă. Mihai Șchipor a fost condamnat la prima instanță la patru luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei.

Potrivit legislației în vigoare, rănirea sau schingiuirea animalelor este pedepsită cu amendă sau chiar cu închisoare. Articolul 25 din Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor, arată că „este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni, la un an, sau cu amendă rănirea sau schingiuirea animalelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024