Prima pagină » Eveniment-Social » Premieră academică, la Iași! Universitatea de Științele Vieții dezvoltă un proiect inedit alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare!
Premieră academică, la Iași! Universitatea de Științele Vieții dezvoltă un proiect inedit alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare!

Premieră academică, la Iași! Universitatea de Științele Vieții dezvoltă un proiect inedit alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare!

06 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași este alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare. Totul, în cadrul proiectului „Valorificarea inteligentă a deșeurilor industriei agroalimentare”. Acesta este dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău și finanțat de Uniunea Europeană

Universitatea de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași dezvoltă un inedit proiect alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare. Asta, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău.
Este vorba despre realizarea proiectului transfrontalier IntelWastes, care e finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Cele mai bune soluții de valorificare inteligentă a deșeurilor industriale obținute la prelucrarea fructelor și legumelor

Potrivit proiectului, până în primăvara anului 2022 vor fi găsite cele mai bune soluții de valorificare inteligentă a deșeurilor industriale obținute la prelucrarea fructelor și legumelor, de reducere a impactului acestora asupra mediului, de îmbunătățire a calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României cu Republica Moldova.
Se dorește, în principal, dezvoltarea tehnologiilor de reutilizare a deșeurilor în agricultură și horticultură și recuperarea componentelor bioactive cu aplicare ulterioară în industria alimentară.

Companiile au nevoie de suport în direcția valorificării inteligente a deșeurilor

Nu mai puțin de 21 de companii dintre cele consultate au nevoie de suport în direcția valorificării inteligente a deșeurilor, conform unui chestionar aplicat agenților economici, în cadrul proiectului. Astfel, în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, a fost elaborat un chestionar și a fost realizat un sondaj în rândul agenților economici din domeniul agroalimentar din Republica Moldova și zona transfrontalieră a României.
Printre cele 12 întrebări-cheie pot fi menționate: dacă există interes din partea agenților economici cu privire la separarea deșeurilor; dacă există un management al deșeurilor în cadrul întreprinderii; dacă are loc evidența costurilor deșeurilor; dacă agenții economici au nevoie de suport în direcția dată etc.

Crearea bazei de date a deșeurilor produse de întreprinderile de vinificație și de prelucrare a fructelor și legumelor

Pe de altă parte, managerul de proiect al USVIași arată că firmele s-au arătat deschise la aceste idei.

„În perioada de referință, au participat la sondaj 30 de întreprinderi: 25 de companii din Republica Moldova și 5 din România. Din numărul total de întreprinderi chestionate, 21 sunt din domeniul vinificației, 7 din domeniul prelucrării fructelor și legumelor și două dintr-un alt domeniu agroalimentar. Concluzia chestionarului aplicat a fost aceea că valorificarea inteligentă a deșeurilor în sectorul agroalimentar a fost susținută de 21 de companii, care au răspuns că ar avea nevoie de suport în această direcție”, a declarat conf. univ. dr. Antoanela Patraș, manager de proiect USVIași.

Printre rezultatele scontate ale proiectului se pot evidenția crearea bazei de date a deșeurilor produse de întreprinderile de vinificație și de prelucrare a fructelor și legumelor din zona transfrontalieră a României și Republica Moldova, elaborarea „Ghidului de Bune Practici” pentru utilizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare, precum și dotarea laboratoarelor din cadrul USVIași și Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău cu echipament specializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *